Mainos

WHO: Venäläismiesten elinikä pudonnut

Odotettavissa oleva elinikä on pudonnut selvästi etenkin venäläismiesten keskuudessa. YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan venäläismies voi odottaa elävänsä vain runsaat 57 vuotta. Naiset elävät kaikkialla miehiä pidempään.

WHO:n tuoreen katsauksen mukaan kehitys on viime vuosina vienyt taaksepäin varsinkin Venäjällä, missä etenkin miesten elinikä on lyhentynyt selvästi. Keskiverto Juri tai Vasili voi odottaa maallisen vaelluksena päättyvän runsaan 57 vuoden iässä. Vuonna 1981 keskimääräinen elinikä oli vielä 61 vuotta.

WHO selittää venäläismiesten ennustetta talousongelmilla, jotka ovat johtaneet terveyspalvelujen ja elintason laskuun. Työttömyyden ja toivottomuuden ahdingossa lohtua haetaan usein toistuvilla vodkaryypyillä, ja myös tupakkaa kuluu. Raskas smetanapohjainen ruoka vauhdittaa ennenaikaista lähtöä.

WHO:n tilastoissa näkyy selkeä itä-länsi -jako. Läntisessä Euroopassa asuvat miehet voivat odottaa elävänsä 73-vuotiaiksi, 10 vuotta kauemmin kuin Itä-Euroopassa.

Naiset näyttävät olevan sitkeämpiä, Länsi-Euroopassa ikää kertyy keskimäärin lähes 80 vuotta, itäsisarellakin noin 74. Maailman terveysjärjestön mukaan pisimät eliniät saavutetaan Australiassa ja Uudessa-Seelanissa, joissa miehet elävät keskimäärin 74-vuotiaiksi ja naiset yli 80-vuotiaiksi.

Tilastot ovat tilastoja - erään meksikolaisnaisen pitäisi niiden mukaan olla kuollut jo yli 50 vuotta sitten. Sara Luna Corral kuitenkin elää, hän on elänyt todistettavasti kauemmin kuin kukaan muu - jo 128 vuotta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.