WHO varoittaa vanhoista influenssavirusnäytteistä

Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa laboratorioita ympäri maailmaa tuhoamaan niihin vahingossa lähetetyt vanhan influenssaviruksen näytteet. Suomeen näytteitä ei tiettävästi ole tullut.

Maailman terveysjärjestö WHO on antanut maailmanlaajuisen varoituksen vanhasta influenssaviruksesta. WHO:n tietojen mukaan vanhoja virusnäytteitä on lähetetty yli 3700 laboratorioon 18 maassa testaustarkoituksiin.

Suurin osa vastaanottajista on Pohjois-Amerikassa, mutta 61 laboratoriota Aasiassa, Euroopassa, Lähi-Idässä ja Etelä-Amerikassa sai myös näytteen.

Kyseessä on influenssaepidemian vuonna 1957 aiheuttanut H2N2-virus, jota ei ole tavattu vuoden 1968 jälkeen. Siten sen jälkeen syntyneillä ihmisillä ei ole vastustuskykyä, joka suojaisi vanhalta virukselta eikä nykyään käytössä oleva influenssarokote myöskään suojaa siltä. Vuoden 1957 influenssa-aalto vaati miljoonasta neljään miljoonaan uhria.

-Virus saattaisi aiheuttaa pandemian - jos laboratoriossa sattuisi onnettomuus - ja jos virus tarttuisi yhteen ihmiseen, se voisi levitä nopeasti, WHO:n johtava influenssa-asiantuntija Klaus Stohr totesi eri viestimille antamissaan haastatteluissa.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan laboratorioita neuvottiin bioterroririskin takia hävittämään näytteet jo ennen kuin asiasta kerrottiin julkisesti.

-Vaikka tartuntoja ei ole raportoitu, ja infektion mahdollisuus on luultavasti alhainen, mahdolliset seuraukset ovat niin vakavat, että pikaiset toimet olivat tarpeen, Stohr sanoi.

Suomeen H2N2-virusnäytteitä ei todennäköisesti ole tullut.

-Kansanterveyslaitokselle näitä ei ole tullut, ja pitäisin hyvin epätodennäköisenä, että niitä olisi lähetetty muihin virologisiin laboratorioihin Suomessa. Varmuuden vuoksi olemme kuitenkin olleet laboratorioihin yhteydessä, kertoi influenssalaboratorion johtaja Reijo Pyhälä.

Pyhälän mukaan muita mahdollisia paikkoja olisivat Turun ja Helsingin virologiset laboratoriot ja niiden kanssa yhteistyötä tekevät laboratoriot.

Sitä, miksi vanha viruskanta päätyi levitykseen, WHO ei kertonut. Washington Post -lehden mukaan virusnäytteet lähtivät maailmalle Yhdysvalloista Cincinnatista toimivasta yrityksestä. Virusnäytteet liittyivät lehden mukaan rutiiniluontoiseen laboratorioiden toiminnan laatutarkkailuun, josta vastaa Amerikan patologikollegio (CAP).

(MTV3-STT-AFP)

(Seitsemän uutiset 13.04.2005)

Lue myös:

    Uusimmat