Mainos

WHO toivoo puhtaampaa ruokaa

Sadat miljoonat ihmiset sairastuvat vuosittain koleran ja salmonellan kaltaisiin ruokaperäisiin tauteihin, ilmenee Maailman terveysjärjestön WHO:n tänään julkistamasta raportista.

Ruokaperäiset tautitapaukset jäävät kuitenkin usein tilastoimatta etenkin kehittyvissä maissa, koska tullessaan julki tautiepidemioiden pelätään vaikuttavan matkailuun ja kaupankäyntiin.

WHO arvelee maailmassa olevan ruokaperäisiä tautitapauksia tosiasiassa 300-350 kertaa ilmoitettua tiuhemmin. Ruuassa elävät taudinaiheuttajat ovat esimerkiksi yksi ripulin suurimmista aiheuttajista: ripuliin sairastuu maailmassa vuosittain 1,5 miljardia alle 5-vuotiasta lasta, joista yli kolme miljoonaa kuolee sairauteensa.

Teollistuneissa maissa elintarviketeollisuudelle ja -viranomaisille haasteita asettavat puolestaan eläimissä esiintyvät loiset ja muut taudinaiheuttajat.

Ruuissa viihtyvät bakteerit ja virukset aiheuttavat usein lieviä ruuansulatussairauksia, joiden seurauksena kuitenkin 2-3 prosenttia potilaista saa vakavampia ongelmia. Ruuasta sairastuneet ovat yhteiskunnille myös taloudellinen taakka - ruokaepidemioihin sairastuneiden hoito, sairastumisesta aiheutuneet poissaolot sekä muut kustannukset maksavat vuosittain esimerkiksi Yhdysvalloissa miljardeja.

Tautiepidemioille alttiina ovat erityisesti sellaiset, jotka syövät runsaasti kypsentämättömiä eläinkunnan tuotteita, kuten käsittelemättömästä maidosta tehtyjä juustoja. Riskiryhmässä ovat myös ne, jotka nauttivat paljon äyriäisiä, kypsentämätöntä lihaa tai munaruokia.

WHO toivoo raportissaan, että sen 191 jäsenmaan viranomaiset valvoisivat tarkemmin ruuan puhtautta sekä ilmoittaisivat tautitapauksista tunnollisemmin.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.