Mainos

WHO: Taistelu aidsia vastaan kriittisessä vaiheessa

Aids on Maailman terveysjärjestön mukaan maailman pahin terveysuhka.

Ihmiskunta on kriittisessä vaiheessa taistelussa aidsia vastaan, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO tuoreessa raportissaan. Järjestön mukaan aidsista on tullut maailman pahin terveysuhka. Se on 15-59-vuotiaiden aikuisten johtava kuolinsyy.

WHO:n mukaan vain alle seitsemällä prosentilla kiireisesti hoitoa tarvitsevista aidspotilaista on lääkehoitoa saatavilla.

Järjestö vaatikin aidslääkkeisiin käytettävien varojen huomattavaa lisäämistä. On rikkaiden maiden asia huolehtia siitä, että rahaa lääkkeisiin on saatavilla, vuoden 2004 Maailman terveysraportissa sanotaan.

Esimerkiksi Afrikassa vain noin 100 000 ihmisellä eli kahdella prosentilla niistä, joilla tauti on edennyt pitkälle, on käytössä oikeat lääkkeet.

Taudiksi, joka vielä 25 vuotta sitten oli lähes tuntematon, aids on levinnyt valtavalla vauhdilla. Se on tappanut yli 20 miljoonaa ihmistä ja 34-46 miljoonaa elää parhaillaan sairauden kanssa. WHO kuitenkin uskoo, että lääkityksen saatavuutta lisäämällä ja maiden terveysjärjestelmiä vahvistamalla taudin kulku on käännettävissä.

WHO pyrkii kokoamaan 22 miljardia dollaria kunnianhimoiseen projektiin, jossa tavoitteena on saada lääkehoitoa kolmelle miljoonalle aidspotilaalle vuoden 2005 loppuun mennessä.

- Tämä on historiallinen tilaisuus, emmekä voi antaa se mennä ohi, WHO:n pääjohtaja Jong Wook Lee sanoi.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.