Mainos

WHO: Sars-epidemia ei ole vielä huipussaan

Maailman terveysjärjestön WHO:n Kiinan-ryhmän jäsen Robert Breiman ei usko, että sars-keuhkokuume on vielä saavuttanut huippuaan kansainvälisesti.

Sarsiksi nimetty tappava keuhkokuume alkaa aiheuttaa jo paniikinomaisia reaktioita eri puolilla maailmaa. Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijan mukaan flunssaa muistuttavan viruksen aiheuttama epidemia ei ole vielä saavuttanut lakipistettään.

Taudin alkuperämaassa Kiinassa rekisteröityjen tartuntatapausten määrä nousi tänään jo lähes 1200:aan. Lisäksi taudin ilmoitettiin levinneen kolmeen uuteen maakuntaan. Sarsiin on kuollut WHO:n mukaan jo 46 kiinalaista.

Uutisilla taudin leviämisestä on ollut dramaattiset vaikutukset Kiinan matkailuelinkeinolle. Maan suurimman matkatoimiston mukaan jopa 80 prosenttia turistiryhmistä on joko lykännyt tai perunut tulonsa.

WHO kehotti tänään välttämään matkustamista Hongkongiin ja Kiinan Guangdongin maakuntaan sars-keuhkokuumeen leviämisen vuoksi. WHO:n asiantuntijan David Heymannin mukaan kehotusta puoltaa epäily, että sars leviää myös muutoin kuin suorassa kontaktissa tartunnan saaneeseen henkilöön.

-Sillä on jotain tekemistä ympäristön kanssa, mutta emme tiedä mitä, Heymann sanoi.

Aasian alueen maat ovat ryhtyneet poikkeustoimiin taudin leviämisen estämiseksi. Malesia ilmoitti keskeyttävänä toistaiseksi ulkomaisten työntekijöiden palkkaamisen maista, jossa sarsia on raportoitu. Filippiineillä presidentti Gloria Arroyo määräsi terveysministeriön perustamaan kriisiryhmän torjumaan taudin leviämistä maahan.

Thaimaa on määrännyt sars-keuhkokuumeen pahimmin koettelemilta alueilta palaavat kansalaiset pysyttelemään kotona kahden viikon ajan estääkseen taudin leviämisen. Tautialueilta tulevat ulkomaiset turistit velvoitetaan käyttämään hengityssuojaimia, sanoi terveysministeri Sudarat Keyuraphan uutistoimistotietojen mukaan.

Sars on levinnyt myös Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, mutta Aasian ohella tauti on vaatinut kuolonuhreja toistaiseksi vain Kanadassa. Suomea lähinnä oleva tautitapaus on löydetty Ruotsista.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.