Mainos

WHO:n jäsenmaat hyväksyivät tupakoinninvastaisen sopimuksen

Maailman terveysjärjestön WHO:n 192 jäsenmaata hyväksyivät tänään yksimielisesti kansainvälisen tupakanvastaisen sopimuksen Genevessä. Jos 40 maata vahvistaa sopimuksen, se sitoo kaikkia allekirjoittajia tehokkaampiin toimiin tupakoinnin hillitsemiseksi.

Tupakointia pyritään sopimuksessa rajoittamaan muun muassa kehottamalla maita kieltämään tai rajoittamaan tupakkatuotteiden mainontaa ja savukkeiden myymistä nuorille. Tupakkatuotteiden verotusta halutaan myös kiristää ja tuotteet merkitä varoitusteksteillä. Savukkeiden ja tupakan salakuljetuksen kieltävää lainsäädäntöä ja valvontaa on myös määrä kiristää. Lisäksi sopimus haluaa suojella ei-tupakoivia yhä tehokkaammin passiivisen tupakoinnin haitoilta.

Jäsenmaita velvoitetaan myös tukemaan niitä valtioita, joissa sopimuksen toimeenpano johtaa tupakkateollisuuden ja tupakanviljelyn supistumiseen.

Sopimuksesta neuvoteltiin ja kiisteltiin neljä vuotta ennen sen valmistumista aiemmin tänä keväänä. Muun muassa Yhdysvallat ja Saksa vastustivat rajoitettua mainostamiskieltoa. WHO:n pääjohtajan Gro Harlem Brundtlandin mukaan sopimuksen hyväksyminen on historiallinen virstanpylväs.

-Nyt meidän täytyy huolehtia sopimuksen voimaantulosta mahdollisimman pian. Valtioiden täytyy ottaa sopimus kansallisten tupakoinnin vastaisten lakiensa perustaksi, Brundtland sanoi.

Tupakointi yleistynyt kehitysmaissa

WHO:n mukaan tupakointi on vuosittain osasyynä viiden miljoonan ihmisen kuolemaan. Määrän on ennustettu kaksinkertaistuvan vuoteen 2020 mennessä, ellei tehokkaampiin toimiin tupakointia vastaan ryhdytä.

Vaikka tupakointi on vähentynyt monissa teollistuneissa maissa, tapa yleistyy kaiken aikaa kehitysmaissa ja erityisesti sikäläisten nuorten keskuudessa. Myös tupakoinnin aiheuttamien ennenaikaisten kuolemien ennustetaan painottuvan tulevaisuudessa yhä enemmän kehitysmaihin.

-Meidän täytyy tehdä parhaamme varmistaaksemme nuorille kaikkialla parhaat mahdollisuudet terveelliseen elämään. Allekirjoittamalla ja ratifioimalla tämän sopimuksen ja toimimalla sen mukaan voimme lunastaa lupauksemme, Brundtland sanoi.

(MTV3-STT-AFP-DPA-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.