Mainos

WHO:n Ebola-määräys velvoittaa myös Suomea: "Ennennäkemätön epidemia"

Historian pahin Ebola-epidemia sai Maailman terveysjärjestön WHO:n julistamaan epidemian tänään kansainväliseksi hätätilaksi.

Vastaava julistus on tehty vain kahdesti aiemmin, ja se velvoittaa kaikki maat osallistumaan taudin hoitoon.  

- Epidemia on ennennäkemätön laajuudessaan, levinneisyydessään ja uhrimäärissä, sanoi WHO:n pääjohtaja Margaret Chan uutistoimisto AFP:n mukaan.  

Länsi-Afrikassa riehuvaan epidemiaan on kuollut jo lähes 1 000 ihmistä. WHO on jo aiemmin varoittanut, että epidemian leviäminen useampiin maihin aiheuttaisi valtavia uhrimääriä ja saattaisi jopa uhata maiden yhteiskuntajärjestystä ja taloutta.  

WHO:n päätös velvoittaa myös Suomea. Käytännössä se tarkoittaa, että Suomessa pitää olla riittävä toimintavalmius tunnistaa ja hoitaa Ebolaa, mikäli tauti leviää maahan, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Salminen.  

Salmisen mukaan Ebolaan on Suomessa jo varauduttu hyvin.  

- Ebola on vain osa verenvuotokuumetautien käsittelyyn liittyvää varautumista, jota on tehty jo viimeiset 10 vuotta.  

Jos tauti leviäisi Suomeen, tulisi se todennäköisimmin ulkomailta lentomatkustamisen kautta.  

- Riski siihen, että tauti puhkeaisi epidemiaksi, on kuitenkin Suomessa äärimmäisen pieni. Meillä on olemassa jo toimintatavat sairauden käsittelyyn ja osaamme huolehtia, että henkilö saisi asianmukaista hoitoa.  

Salminen huomauttaa, että koska tauti ei leviä hengitysilman kautta, esimerkiksi samassa lentokoneessa Ebola-potilaan kanssa matkustanut ei sairastu automaattisesti.  

Verenvuotoa ja kovaa kuumetta aiheuttava Ebola leviää pääasiassa ihmiseritteiden kautta. Siksi sairaiden kanssa elävät tai heitä hoitavat ovat suurimman tartuntariskin alla.  

Hautajaisperinteet levittäneet tautia  

Tartuntamaissa - eli Nigeriassa, Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa - WHO:n määräys velvoittaa huolehtimaan toimista, joilla taataan taudin leviämisen estäminen ja sairaiden hoitoonpääsy.  

- Näillä mailla ei välttämättä ole omia resursseja huolehtia sairaista. Siksi kansainvälisen avun tarjoaminen on äärimmäisen tärkeää, Salminen sanoo.  

Taudin runtelemissa maissa esimerkiksi hautajaisperinteet ovat lisänneet tartuntoja.  

- Omaiset ovat voineet esimerkiksi koskettaa Ebola-uhrien ruumiita, mikä lisää tartuntariskiä.  

WHO myös velvoittaa maat huolehtimaan, että tartunnan saaneet eivät matkusta ulkomaille ja levitä tautia. Viranomaisten puuttuminen tautiin onkin maissa ollut hidasta. Esimerkiksi Sierra Leonen terveysministeri väitti pitkään, ettei Ebolaa ole edes olemassa.  

Testilääkkeet käyttöön?  

Ebolaan ei ole toistaiseksi lääkettä tai rokotetta. Viranomaiset ovat siksi väläytelleet testivaiheessa olevien lääkkeiden käyttömahdollisuutta, kertoi uutistoimisto Reuters tänään. Kanadalaisen lääkeyhtiön Tekmiran mukaan testausvaiheessa ollutta lääkettä voitaisiin pian käyttää.  

Yhdysvaltain viranomaiset ovat höllentäneet Tekmiran kehittelemän lääkkeen rajoituksia niin, että sitä on mahdollista kokeilla myös viruksen saaneilla ihmisillä.  

EU:ssa Ebola-riski on edelleen pieni, sanoo terveyskomissaari Tonio Borg.   

Afrikassa matkustanut espanjalaispappi on ainoa tartunnan saanut EU-kansalainen. Hänet lennätettiin torstaina Espanjaan hoidettavaksi ja hänen tilansa on vakaa, kertoi uutistoimisto AFP.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.