WHO: Moni maa käyttää liikaa antibiootteja

Tuoreen tutkimuksen mukaan antibiootteja käytetään liikaa lähes kaikissa Euroopan maissa. Tutkimus paljastaa myös, että antibioottien käytössä on huimia eroja maiden välillä.

Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä tänään julkaistun raportin mukaan erot ovat suurimmillaan jopa nelinkertaisia.

Tutkimuksessa oli mukana 42 maata Euroopan alueelta. Mukana oli EU-maita ja EU:n ulkopuolisia maita.

– Antibioottien liikakäyttö ja väärinkäyttö ovat suurimmat syyt siihen, että antibioottiresistanssi kasvaa. Siksi kulutuksen kartoittaminen maittain oli ensimmäinen askel siihen, että pysäytämme kasvavan ongelman, kertoo maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan johtaja Zsuzsanna Jakab.

Tutkimuksessa ovat olleet mukana WHO ja Hollannin terveysministeriö, sekä hollantilainen Antwerpin yliopisto. Tutkimus paljasti, että antibioottia käytettiin hyvin eritavalla eri maissa.

Kaikissa maissa antibiootteja käytetään liikaa

Eniten antibiootteja käyttivät Montenegro, Turkki ja keskiaasialainen Tadzhikistan. Vähiten antibiootteja käyttivät Armenia, Azerbaidzhan, Valko-Venäjä ja Bosnia ja Hertsegovina.

Tutkijat muistuttavat, että vähäinen antibioottien käyttö voi olla yhteydessä alhaiseen elintasoon ja lääkkeiden rajalliseen saatavuuteen tietyissä osissa kansaa.

Kaikissa tutkimusmaissa penisilliini ja sen johdannaiset olivat useimmin käytetyt antibiootit. Pohjois-Euroopassa käytettiin pääosin uudempia johdannaisia, kun taas Etelä- ja Itä-Euroopassa penisilliinin vanhempia versioita.

Tutkijat korostavat, että kaikissa maissa antibiootteja käytettiin yleisesti ottaen liikaa. Tutkijoiden mukaan tutkimus osoittaa, että antibiootti-resepti kirjoitetaan liian helposti ja ihmisten on liiankin helppo saada antibiootteja apteekeista.

Tutkijoiden mukaan massiivinen sääntelyohjelma tarvittaisiin muuttamaan tämä kehitys. Esimerkiksi Turkin hallitus on jo ottanut askeleita antibioottikulutuksen laskemiseksi vuosien 2013-2017 aikana. 

Tutkimuksen mukaan myös laajakirjoisia antibiootteja käytetään liikaa. Lisäksi tutkimus paljasti, että antibiootteja määrätään erityisesti influenssa-kausien aikaan, vaikka viruksiin eivät antibiootit auta.

WHO:n tutkimus kritisoi myös lääketeollisuutta. Tutkimuksessa epäillään, että erityisesti tiettyjä antibioottimerkkejä käytetään liikaa, joka voi olla tuloksena lääkefirmojen markkinoinnista.

Toisaalta, tutkimuksessa paljastui myös, että monissa tutkimusmaissa oli haasteita saada etenkin vaikeisiin sairauksiin tarkoitettuja antibiootteja, kuten lääkeresistanssiin tuberkuloosiin tai monilääkeresistansseihin bakteereihin tarkoitettuja antibiootteja.

Tutkimus on tehty vuonna 2011. 

Lue myös:

    Uusimmat