WHO: Liki 13 miljoonaa lasta ei saanut yhtään rokotusta viime vuonna

Lähes joka kymmenes pikkulapsi ei saanut mitään rokotuksia viime vuonna, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Kokonaan rokottamatta jäi noin 12,9 miljoonaa lasta, selviää WHO:n ja YK:n lastenjärjestö Unicefin yhteisestä raportista.

Tämä tarkoittaa, että kyseiset lapset eivät saaneet edes ensimmäistä yhdistelmärokotetta kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan. Tämän lisäksi noin 6,6 miljoonaa lasta, jotka saivat ensimmäisen yhdistelmärokotuksen, jäivät vaille seuraavaa vahvisterokotetta.

– Nämä lapset eivät todennäköisesti ole saaneet mitään muitakaan perusterveyspalveluita, WHO:n rokotusosaston johtaja Jean-Marie Okwo-Bele kommentoi tiedotteessa.

– Jos haluamme nostaa rokotuskattavuutta, terveyspalveluiden on tavoitettava nekin, joita ei nyt tavoiteta.

Konfliktimaissa kehno rokotustilanne

WHO:n mukaan vuodesta 2010 lähtien vain 86 prosenttia maailman lapsista on saanut täyden rokotussuojan. Tavoite on 90 prosenttia, johon yltää WHO:n 194 jäsenvaltiosta vain 130 maata.

Vuonna 2016 kahdeksassa maassa rokotuskattavuus jäi alle 50 prosenttiin. Nämä olivat Keski-Afrikan tasavalta, Tshad, Nigeria, Päiväntasaajan Guinea, Somalia, Etelä-Sudan, Syyria ja Ukraina. Heikkoa kattavuutta selittävät osaltaan aseelliset konfliktit ja sodat, joita oli käynnissä lähes jokaisessa listalla olevassa maassa.

WHO:n arvion mukaan rokotuksilla ehkäistään vuosittain 2–3 miljoonaa kuolemaa.  

Lue myös:

    Uusimmat