Mainos

WHO: Köyhät maat jäämässä vuosituhattavoitteista

Synkät luvut kertovat mm. että nälkäisten määrä kasvoi sekä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa että eteläisessä Aasiassa, jossa yli puolet lapsista on aliravittuja.

Aliravitsemus ja lapsikuolleisuus ovat lisääntyneet monilla Afrikan ja Aasian alueilla niiden vähentämiseen tähtäävistä ponnisteluista huolimatta, varoitti Maailman terveysjärjestö WHO tänään.

Järjestön raportin mukaan useimmat köyhät maat näyttävät olevan jäämässä terveyteen liittyvistä vuosituhattavoitteista. YK:n yleiskokous asetti vuonna 2000 tavoitteet, joihin kuuluu muun muassa köyhyyden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä. Vertailukohtana on vuoden 1990 tilanne.

WHO:n mukaan millään köyhimmistä alueista ei nykyvauhtia kyetä vähentämään lapsikuolleisuutta kahdella kolmasosalla vuoteen 2015 mennessä, mikä on ollut tavoitteena. Tuoreimpien tilastotietojen mukaan lapsikuolleisuus kasvoi selvästi eteläisessä Aasiassa vuosina 1999-2003. Samoin kävi myös Pohjois-Afrikassa.

Terveysjärjestön arvion mukaan nykyvauhdilla alle viisivuotiaiden kuolleisuuslukuihin saadaan vain noin neljänneksen leikkaus vuosien 1990-2015 tarkastelujaksona. Se on huomattavasti alle tavoitteen.

Nälkäkään ei vähene

Nälän puolittamistavoitteesta huolimatta nälkäisten määrä kasvoi 34 miljoonalla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja 15 miljoonalla eteläisessä Aasiassa vuosina 1990-2002. Yli puolet eteläisen Aasian lapsista on aliravittuja. Suurimmat syyt ruokapulaan ovat kasvava väestö ja maatalouden kehno tuottavuus.

Raportti ei anna valoisaa kuvaa myöskään aidsin taltuttamisesta. Kolme miljoonaa ihmistä vuodessa tappava tauti leviää koko ajan Aasiassa.

Yli 500000 naista kuolee yhä vuosittain raskauteen ja synnytykseen. Kuolleisuus on tuhatkertaista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa korkean elintason maihin verrattuna. Tavoitteena olisi leikata sitä kolmella neljänneksellä vuoteen 2015 mennessä.

Muuten synkeässä raportissa näkyy myös joitakin valopilkkuja. Yksi näistä on se, että yhä useampi köyhä nainen saa ammattitaitoista apua synnytyksessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.