Mainos

WHO: Kovemmat otteet tupakkasotaan

Maailman terveysjärjestö WHO on tyytymätön tupakan vastaisiin toimiin, vaikka esimerkiksi ravintoloita muutetaan vähitellen savuttomiksi.

WHO:n mukaan tupakka voi tappaa jopa miljardi ihmistä vuosisadan aikana. Järjestön pääjohtaja Margaret Chan arvioi, että 1900-luvulla tupakointi aiheutti sadan miljoonan ihmisen kuoleman.

Chan kauhistelee erityisesti sitä, että kymmenissä maissa saa edelleen sauhutella jopa sairaaloissa ja kouluissa. Järjestön selvitys kattaa 179 valtiota.

WHO vaatii muun muassa avun tarjoamista ihmisille, jotka yrittävät lopettaa tupakointia, tupakan vaaroista kertomista, mainonnan rajoittamista ja verotuksen kiristämistä.

Chanin mukaan käytännössä kaikkien maiden pitäisi ehkäistä nykyistä tehokkaammin tupakan haittoja. Hän huomauttaa, ettei millekään hallitukselle voida antaa täysin puhtaita papereita WHO:n suositusten noudattamisesta.

Useissa maissa tupakointi on yleisempää köyhien kuin rikkaiden keskuudessa. Tupakan odotetaankin aiheuttavan tuhoa erityisesti köyhissä ja kehittyvissä maissa.

WHO syyttää tupakkateollisuutta siitä, että markkinoinnissa käytetään keinoja, jotka on jo kielletty rikkaissa maissa. Jopa 30 prosenttia maailman tupakoijoista asuu Kiinassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.