Mainos

WHO: Elintasotaudit yleistyvät myös kehitysmaissa

Syöpä ja verisuontitaudit tulevat yleistymään erityisesti kehitysmaissa, ennustaa YK:n terveysjärjestö WHO. Teollistuneille maille tyypilliset elämäntapataudit tulevat vaikeuttamaan satojen miljoonien kehitysmaiden asukkaiden elämää seuraavan neljännesvuosisadan aikana, ellei pikaisiin toimiin ryhdytä järjestö arvioi.

WHO:n vuosittaisen terveysraportin mukaan esimerkiksi syöpään sairastuvien lukumäärä kaksinkertaistuu kehitysmaissa ja kasvaa myös teollistuneissa maissa 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Pitkäaikaistautien maailmavalloituksen syynä on elämäntavan länsimaistuminen myös kehitysmaissa: istumatyö, tupakointi, vähäinen liikunta ja rasvainen ruokavalio. Myös väestön eliniän piteneminen lisää luonnostaan sairastelua.

Uhkaavimmin näyttävät yleistyvän naisten rinta- ja keuhkosyöpä. Muita yleistyviä elintasotauteja ovat sokeritauti ja alzheimer. Yli 24 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain pitkäaikaistauteihin, jotka muodostavat noin puolet kuolonsyistä. Verisuonitaudit ja syövät ovat suurimmat kuolemanaiheuttajat teollistuneissa maissa.

Sydänkohtaukset ja muut verisuonitautien seuraukset tappavat vuosittain noin 15 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.