Mainos

WFP jatkaa avustuslentojaan Myanmariin

Maailman elintarvikeohjelma WFP jatkaa avustuslentojaan Myanmariin, vaikka maan sotilashallitus olikin takavarikoinut järjestön tarvikkeita Yangonissa.

Järjestön mukaan kaksi avustuslentoa on tarkoitus tehdä huomenna.

WFP keskeytti lentonsa sen jälkeen kun kaksi ruoka-apulähetystä oli takavarikoitu Yangonin lentokentällä.

Noin 40 tonnin suuruisilla erillä ruokkisi 95 000 ihmistä. Ne oli määrä kuljettaa kuorma-autoilla Irrawaddyn alueelle, missä hätä on suurin.

Ranska kertoo, että se on lähettänyt Myanmariin avustustarvikkeilla lastatun laivan, jonka odotetaan olevan perillä ensi viikolla.

Arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruokaa ja suojaa Irrawaddyssa. Silminnäkijät ovat kertoneet suurtuhosta ja tulvavesissä kelluvista ruumiista. YK:n mukaan kulkutaudeista on jo saatu ensimmäisiä tietoja.

Hirmumyrsky Nargis riehui viikko sitten, ja pelastustyöt etenevät hitaasti.

- Meidän on keskeytettävä kuljetukset siihen saakka, kunnes viranomaiset antavat takeet siitä, että saamme saapuvan ruoan haltuumme, sanoo WFP:n aluejohtaja Tony Banbury.

Myanmarin sotilasjuntan viranomaiset eivät kertoneet, mitä he aikovat takavarikoimillaan avustuksilla tehdä. Myanmarin ulkoministeriön mukaan lähetyksiä pyritään toimittamaan mahdollisimman pian pahimmille katastrofialueille.

Juntta ei halua jakeluapua

Maan viranomaiset toivottavat rahan ja avustukset tervetulleiksi. Jakelussa he eivät kuitenkaan toivo apua muilta. Lausunnon mukaan maa "ei ole valmis ottamaan vastaan" ulkomaisia avustustyöntekijöitä ja toimittajia.

- Olen raivona. Tätä ei saa hyväksyä, Banbury korostaa.

Eilen YK ja Yhdysvallat ilmaisivat pettymyksensä avun vaikealle pääsylle maahan.

YK, apujärjestöt ja useat maat ovat vedonneet Myanmarin johtoon, jotta avustustyöntekijöiden ja -tarvikkeiden pääsyä maahan helpotettaisiin. Yhdysvallat on myös ilmoittanut harkitsevansa mahdollisuutta pudottaa ruoka-apua suoraan lentokoneista Myanmariin.

Myanmarin avustamisen vaikeus on noussut esiin myös Helsingissä. Pääministeri Matti Vanhasen mielestä on traagista, jos juntan vastahankaisuus estää kansainvälisen avun toimittamisen perille.

- Se on järkyttävää, Vanhanen sanoo.

Hän muistuttaa, että avun saaminen tuhoalueelle on muutenkin vaikeaa.

Kansainväliset järjestöt miettivät uusia keinoja. Esimerkiksi Unicef kertoo suunnittelevansa lisäavun lähettämistä maahan kaupallisilla lennoilla.

Virallisten tietojen mukaan kuolonuhreja on vajaat 23 000 ja kadoksissa on yli 42 000 ihmistä.

Asiantuntijat kuitenkin pelkäävät, että kuolleita on jopa 100 000.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.