Mainos

Washington Post: Belgrad määräsi Racakin verilöylyn

Määräys 45 albaanin surmaamisesta Racakissa Kosovossa tuli korkeilta serbivirkamiehiltä Belgradista, kertoi sanomalehti Washington Post tänään. Tieto perustuu läntisten hallitusten salakuuntelemiin puhelinkeskusteluihin. Jugoslavia kiistää lehden tiedot CIA:n salajuonena.

Puhelinkeskusteluista ilmenee, että serbijoukkojen hyökkäystä seurattiin tiiviisti korkeimmalta hallitustaholta Belgradista ja että sitä johti Kosovossa toimiva korkein sisäministeriön joukkojen kenraali Sreten Lukic.

Korkeat Jugoslavian hallituksen virkamiehet määräsivät kolmen serbisotilaan kuoleman raivostuttamina 15. tammikuuta hallituksen joukot hyökkäämään "täysillä" syylliseksi uskottujen albaanisissien löytämiseksi, sanovat salakuuntelusta tietävät länsilähteet. Serbisotilaat kuolivat 8. tammikuuta sisäministeriön kolonnaan kohdistuneessa väijytyksessä maantiellä Racakista etelään.

Peittelyä

Jugoslavian varapääministeri Nikola Sainovic ja kenraali Lukic yrittivät myöhemmin kansainvälisen närkästyksen vuoksi peitellä hyökkäystä koskevia tietoja, Washington Post kirjoittaa. Sainovic on korkein Kosovosta vastaava Jugoslavian hallituksen virkamies, ja hän on osallistunut useimpiin neuvotteluihin korkeiden lännen edustajien kanssa.

Varapääministeri Sainovic ja kenraali Lukic olivat puhelimessa huolissaan ulkomaisista reaktioista. He pohtivat, miten voitaisiin antaa se kuva, että albaanit olivat kuolleet serbijoukkojen ja Kosovon vapautusarmeijan (UCK:n) välisissä taisteluissa. Täten kiistettäisiin eloonjääneiden ja kansainvälisten tarkkailijoiden kertomukset, joiden mukaan albaanit surmattiin teloituksen tapaisessa verilöylyssä.

Sainovic vaati puhelimessa, ettei YK:n korkeaa sotarikostutkijaa Louise Arbouria päästetä maahan ja että serbijoukot määrätään hakemaan albaanien ruumiit. Serbit hyökkäsivät 17. tammikuuta uudelleen Racakiin ja veivät ruumiit kylän moskeijasta maakunnan pääkaupunkiin Pristinaan.

Silminnäkijät kiistivät

Pian toisen hyökkäyksen jälkeen muuan Jugoslavian hallituksen virkamies sanoi, että surmatut olivat aseistautuneita ja asepukuisia Kosovon vapautusarmeijan sissejä. Silminnäkijät kiistivät tämän ja sanoivat kaikkien olleen siviiliasussa.

Jugoslavian hallitus sanoi myöhemmin, että osa uhreista oli joutunut hallituksen joukkojen ja sissien ristituleen tai että sissit olivat surmanneet heidät tahallaan kansainvälisen närkästyksen provosoimiseksi.

-Meidän on saatava tästä täydellinen, riippumaton selvitys päästäksemme selville totuudesta, sanoi muuan amerikkalainen virkamies Washington Postille.

Asukkaat ja kansainväliset diplomaattitarkkailijat löysivät 45 albaanisiviilin ruumiit Racakin kylän ulkopuolelta pian hallituksen joukkojen vetäydyttyä. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja monet muut maailman johtajat ovat tuominneet verilöylyn.

Jugoslavia kiistää lehden tiedot CIA:n salajuonena

Jugoslavian viranomainen torjui tänään Washington Post -lehden tiedot. Viranomaisen mukaan lehden juttu on Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salajuoni.

Viranomaisen mukaan virkamiehet eivät olisi niin tyhmiä, että he määräsivät joukkomurhan, kun sotilasliitto Nato on valmiina pommittamaan Jugoslaviaa.

-Tämä on puhtaasti CIA:n keksintöä. Yhdysvallat haluaa hinnalla millä hyvänsä löytää verukkeita saadakseen syyn Serbian niskoille, jotta Yhdysvallat voisi jatkaa uhkailujaan, viranomainen sanoi. Washington Post -lehti kertoi torstaina, että määräys 45 albaanin surmaamisesta Racakissa Kosovossa tuli korkeilta serbivirkamiehiltä Belgradista. Tieto perustui läntisten hallitusten salakuuntelemiin puhelinkeskusteluihin.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.