Wärtsilän mielenosoitus kokosi metalliväen Turun kauppatorille

Wärtsilän työntekijät saapuivat kulkueena Turun kauppatorille. Sadat ihmiset olivat kokoontuneet torille vastustamaan Wärtsilän dieseltehtaan lakkauttamista.

Muutosturvan puute työntekijöiden irtisanomisen suojana kohosi keskeisesti esille tänään Turun kauppatorilla. Kauppatorille oli kokoontunut satoja ihmisiä vastustamaan Wärtsilän dieseltehtaan lakkauttamista. Wärtsilän työntekijät saapuivat kulkueena mielenosoituskylttejä kantaen.

Turun suurimmat metallialan työpaikat tyhjenivät puolenpäivän aikaan, sillä noin 5000 alan työtekijää osallistui Wärtsilän solidaarisuuspäivään. Esimerkiksi Masa-Yardsin Turun telakan työntekijät tukivat Wärtsilän väkeä puolen päivän työnseisauksella. Alan tärkeimmät työhuonekunnat esittivät tukensa ja terveisensä kauppatorilla.

Wärtsilän dieseltehtaan pääluottamusmies Antti Salosen mielestä tehtaan lakkautus on törkeä temppu vakavaraiselta yhtiöltä. Hän kertoi työntekijöiden olevan katkeria ja pettyneitä yhtiön päätökseen.

Modulivalmistusosaston luottamusmies ja Turun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Sauli Saarinen toteaa, että kaupunkia on suotta syytetty, sillä Wärtsilä on saanut kaupungilta kaiken haluamansa. Lisäksi sille on suunnattu huomattavaa tukea verovaroista. Saarinen syyttää ay-johtoa hampaattomaksi ja työläisistä vieraantuneiksi.

Muutosturva jäi kynnykselle

Turun suurimman metallin ammattiosaston puheenjohtaja Pasi Kankaanpää moittii Suomen irtisanomissuojaa heikoksi. Se on kahdessakymmenessä maassa Suomea parempi. Muutosturva jäi hänestä olemattomaksi viime neuvottelukierroksella.Kankaanpää kuvaa tietoa tehtaan lakkauttamisesta järkytykseksi, jonka taakka joudutaan jakamaan lukemattomissa perheissä.

Metallityöväen liiton Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Kimmo Kaihlamo vaatii, että ellei yt-neuvotteluissa päästä työntekijöitä tyydyttävään tulokseen, asia on alistettava liittojen ratkaistavaksi. Piirijärjestö edellyttää, että kaikille 50 vuotta täyttäneille turvataan haluttaessa täysi eläke, tehtaan alasajon ajaksi on laadittava bonusjärjestelmä, joka turvaa työntekijöille johdon optioihin verrattavat edut.

Työsuhteen päättyessä työnantajan on maksettava muutosturvarahaa joko ns. Zwollen tai Italian mallin mukaan.

Wärtsilän pääkonttorin eteen

Wärtsilän työntekijät ovat päättäneet matkata mielenosoitukseen Helsinkiin Wärtsilän pääkonttorin eteen, kun yhtiö julkistaa tilinpäätöstuloksensa.

Pro Moottori -liikkeen puuhamiehen Timo Katajaisen mukaan lakkauttamista vastustavaan kansalaisadressiin on jo kerätty 7000 nimeä. Se on tarkoitus toimittaa työvoimaministeriöön ja Wärtsilän konsernin johdolle. Väriä keskiviikkoiseen tapahtumaan toi tempauksistaan tunnetun turkulaisen taiteilijan Pepe Gonzalezin kookas lasikuidusta valmistettu suuri ristinmuotoinen teos, johon on kiinnitetty tyhjiä työrukkasia. Teos on lähes kolme metriä korkea, ja se kannettiin kulkueessa Wärtsilän tehtaalta kauppatorille. Taiteilija on nimennyt teoksen Wärtsilän ristiritarien merkiksi.

Wärtsilän konsernijohto ilmoitti 14. tammikuuta, että Turun dieseltehdas lakkautetaan ja tuotanto siirretään Italian Triesteen. Yt-neuvottelut ovat parhaillaan meneillään, ja ne päättyvät helmikuun viimeisellä viikolla. Toiminnat siirretään Turusta Triesteen näillä näkymin syksyllä. Työttömäksi jää 480 ihmistä. Wärtsilän työntekijät ja ammattiyhdistysaktivistit käyvät nyt epätoivoista kamppailua tehtaan lakkauttamisen estämiseksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 04.02.2004).

Lue myös:

    Uusimmat