Mainos

Wapitin nousu ja tuho kirjana

Yhden suomalaisen uusmediayrityksen nopea nousu ja tuho on ilmestynyt kirjana. Yhtiön johtohahmo Mato Valtonen kertoo oman versionsa tapahtuneesta.

Uusmediayritys Wapit oli vielä vuosi sitten nettiaikakauden suomalainen ylpeys, jonka tulevaisuuden mahdollisuuksia hehkutettiin ympäri maailman. Viime kesänä firma haki itsensä konkurssiin - nyt jäljellä on liki 50 miljoonan markan velat sekä tänään julkaistu kirja, jossa yhtiön johtohahmo Mato Valtonen kertoo oman versionsa Wapitin noususta ja tuhosta.

Wapit perustettiin vuonna -98 ja kun huuma oli kovimmillaan maailman lehdet rummuttivat firmaa tulevaisuuden jättipottina. Tosiasiassa Wapit ei päässyt koskaan edes alkuun.

- Ei päässyt. Juuri niistä syistä, että ei osattu laskea, että niin kauan kestää ennen kuin asiakkaalta alkaa tulla rahaa takaisin. Se saattaa olla jopa yhdeksän kuukautta, sanoo entinen uusmediayrittäjä Valtonen.

"Umts-seikkailut veivät alan maineen"

Yhtiö ehti saavuttaa viiden miljoonan markan liikevaihdon ja 45 miljoonan velat. Riskirahoittajia huudettiin apuun haudan partaalle saakka, mutta, kuten tiedämme, koko uusmedia-alan maine on täysin rämeenä. Valtosen mukaan maine meni muutamassa kuukaudessa pitkälle Soneran kaltaisten umts-seikkailujen takia.

- Investorit eivät uskaltaneet sijoitaa enää koko alaan, ne pelästyivät näitä umts-lisenseihin sijoitettuja miljardeja. Se taas laukaisi sitä, että ne ajattelivat, että tältä alalta ei saa rahoja takasin enää ikinä., Valtonen arvioi.

Valtonen myöntää, että Wapitin konkurssi oli myös paluuta kännykän kehittämisen todellisuuteen.

- Ollakseni rehellinen, en mä hirveästi palveluita käytä. Ne ovat vielä hieman monimutkaisia, hitaita ja kalliita, hän toteaa.

Tänään Valtonen seisoi taas rock-klubin lavalla, kirjailijana. Nurin meni firma, ei Valtonen. Hän ehti myydä sentään siivun romahtaneesta osakesalkustaan. Toisilta konkurssi vie talon, toilla on toisinpäin:

- Mulla on talo, jonka mä ostin noilla rahoilla, Valtonen kertoo sijoituksestaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.