Mainos

Walton Grönroos kuoli lyhyen sairauden jälkeen

Tukholman oopperan taiteellinen johtaja, oopperalaulaja Walton Grönroos on kuollut. Hän kuoli eilisiltana noin kello 19 Suomen aikaa Tukholman Karoliinisessa sairaalassa lyhyen sairauden jälkeen. Maamme musiikkielämän näkyviin vaikuttajiin kuulunut Grönroos olisi täyttänyt elokuussa 60 vuotta.

Oopperanlaulaja Walton Grönroos valittiin Suomen Kansallisoopperan pääjohtajaksi 1992. Oopperanjohtajan tuulisella paikalla Grönroos viihtyi vain neljä vuotta. Vuonna 1996 hän siirtyi Tukholman kuninkaallisen oopperan johtoon. Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana Grönroos oli toiminut 1987-1991.

Laulajana Grönroos oli monipuolinen. Hän hallitsi yhtä hyvin liedmusiikin kuin oopperan. Grönroos piti ensikonserttinsa Wienissä 1971. Timo Mustakallio -laulukilpailun voitto vuonna 1975 nosti hänen uransa nopeaan nousuun.

Grönroos on esiintynyt tunnetuimpien oopperatalojen solistina muun muassa Barenboimin, Bernsteinin, Böhmin, von Karajanin, Maazelin, Sinopolin, Osawan ja Rostropovitshin johdolla.

Liedkonsertteja Grönroosilla oli muun muassa Tukholmassa, Lontoossa, Moskovassa, Wienissä, Pietarissa, Berliinissä, Hampurissa ja Amsterdamissa.

Grönroos oli näkyvä ja aikaan saava, osin ristiriitainenkin hahmo maamme musiikkielämässä.

Ahvenanmaalaisille Grönroos oli kuin oma poika. Ahvenanmaan Finströmissä syntynyt Grönroos lupautui viime vuonna ahvenanmaalaisen musiikkihankkeen taiteelliseksi johtajaksi.

Hankkeen tarkoitus oli tehdä Katrina-musiikkinäytelmästä jatkuva kesätapahtuma Ahvenanmaalle. Ahvenanmaa valitsi viime vuonna Grönroosin Pohjoismaiden neuvoston tämän vuoden musiikkipalkinnon saajaksi.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.