Mainos

Wallström: Itämeren kalastusta ei lopeteta

EU:n ympäristökomissaari Margot Wallströmin mukaan Itämeren kalastusta uhkaavaan dioksiinikiistaan haetaan kaikille kelpaavaa tasapainoista ratkaisua. Komissio ei halua dioksiinisääntöjen johtavan siihen, että Itämeren kalastukselle aiheutuisi pysyviä ongelmia, Wallström vakuutti tänään Helsingissä.

-Kukaan ei ole ajatellut, että koko Itämeren kalastus lakkaisi. Komission lähtökohta alusta lähtien on ollut terveyden suojelu, Wallström sanoi.

Wallströmin mukaan ratkaisu voisi olla joko, että valistusta ravinnon dioksiinipitoisuuksista lisättäisiin, tai että kalastusta ja kalan myyntiä rajoitetaan jonkin ylimenokauden ajan. Asiasta neuvotellaan parhaillaan ministerineuvostossa, joten Wallström ei voinut ennakoida tuloksia tarkemmin.

Maksimirajojen asettamista Wallström puolusti dioksiiniongelman sitkeydellä; eurooppalaiset ovat jo vuosia saaneet keskimäärin enemmän dioksiinia ravinnossaan kuin mitä Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa.

-Valitettavasti vain on niin, että Itämeri on saastunein meri. Ja valitettavasti ongelma koskee juuri rasvaista kalaa Itämerestä. Suomi ja Ruotsi ovat vastustaneet sitovien dioksiinirajojen soveltamista Itämeren kalaan. Kalastus kärsisi, samoin kansanterveys jos ihmiset vähentäisivät kalansyöntiään, perustellaan Helsingissä ja Tukholmassa.

Maiden mielestä valistus on riittävä keino. Lisäksi Suomessa ja Ruotsissa saadaan muusta ravinnosta keskimääräistä vähemmän dioksiinia. Wallström ennakoi silti joitakin rajoituksia.

-Meidän on päästävä käsiksi dioksiinin lähteisiin ja autettava kalastusta selviämään siirtymäajasta, Wallström sanoi.

Natura on hyvä hanke

Wallström puolusti myös Natura-hanketta, vaikka ohjelman toteuttaminen tuntuukin takkuavan kaikissa jäsenmaissa tavalla tai toisella. Wallströmin mielestä ei voi vetää johtopäätöstä, että pian kymmenvuotias Naturadirektiivi olisi epäonnistunut.

-Tässä on jätetty jäsenmaille hyvin vapaat kädet luoda oma kuulemismenettelynsä, Wallström korosti.

Hän muistutti, että Euroopassa on nopeasti menetetty paljon luonnon monimuotoisuutta, kosteikkoja, lintu- ja eläinlajeja.

Ei kiistaa Liikasen kanssa


Huomenna Wallström ja komissio käsittelevät ehdotuspakettia Kioton sopimuksen seurannasta, johon kuuluvat muun muassa päästörajoitusten jakaminen laillisesti sitovana Bonnin kokouksen päätösten mukaan ja päästökauppajärjestelmän käyttöönotto hiilidioksidipäästöille.

Wallström kiisti ehdottomasti muutaman ympäristöjärjestöjen väitteet, joiden mukaan hän olisi viime viikolla joutunut asiasta riitaan komissaari Erkki Liikasen kanssa, minkä takia esitys lykkääntyi.

-Meiltä loppui vain aika, emme ehtineet viime viikolla käsitellä sitä valmiiksi. On epäreilua sanoa noin Erkistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.