Mainos

Wallin vaikutti ruotsinkielisen prikaatin säilymiseen

Puolustusministeri Stefan Wallinilla oli sormensa pelissä Uudenmaan ruotsinkielisen prikaatin säilymisessä.

Komentaja Ari Puheloinen kertoo oikeuskanslerille antamassaan selvityksessä, että ministeri ohjasi Puolustusvoimia tällaiseen ratkaisuun.

Wallin kommentoi STT:lle, että tässä asiassa odotettiin poliittista ohjausta.

– Komentajan selvityksestä näkee, että pääesikunnassa todettiin aika nopeasti, että hallitusohjelman maininta ruotsinkielisen koulutuksen järjestämistavasta on luonteeltaan poliittinen ja että he jäävät odottamaan poliittista ohjausta siinä kysymyksessä.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka totesi torstain päätöksessään, ettei Wallin ollut esteellinen osallistumaan varuskuntia koskevaan päätöksentekoon.

Esteellisyydestä kannellut kansanedustaja Pentti Oinonen (ps.) oli vedonnut siihen, että Wallin kuuluu lakkauttamiselta säästyneen ruotsinkielisen Uudenmaan prikaatin killan valtuuskuntaan.

Oikeuskanslerin mukaan kilta ei ole asianosainen joukko-osastojen lakkauttamisessa eikä päätöksestä tule killoille esteellisyyssäännöksissä tarkoitettua hyötyä tai vahinkoa. Myöskään luottamus Wallinin puolueettomuuteen ei ollut vaarassa.

Tutkinta saattaa jatkua

Wallinin mielestä ratkaisu oli täysin odotettu. Oinonen sen sijaan kertoi harkitsevansa jatkotoimia.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päättää ensi viikolla, viedäänkö Wallinin toiminta vielä eduskunnan perustuslakivaliokuntaan. Tutkinnan siellä käynnistävän muistutuksen tueksi tarvitaan vähintään kymmenen kansanedustajaa.

Wallin oudoksuu hanketta.

– Puheenjohtaja Timo Soini totesi pari viikkoa sitten Ylen Ykkösaamussa, että he tyytyvät oikeuskanslerin päätökseen, Wallin kommentoi.

"Puolue- ja kielipoliittista peliä"

Oinosen mielestä oikeuskanslerin päätöksestä käy selvästi ilmi, että Wallin on "pelannut puolue- ja kielipoliittista peliä" ja ohjannut Puolustusvoimia niin, että ruotsinkielinen Uudenmaan prikaati jätettiin pois lakkautettavien listalta.

Oinonen oli kannellut myös ministerin tavasta puhutella perussuomalaisten edustajia eduskunnan istuntosalin ulkopuolella. Oikeuskanslerin mielestä kysymys ei ollut uhkailusta, kuten Oinonen oli väittänyt.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.