Mainos

Wallenbergit myivät Scania-omistuksensa Volkswagenille

Saksalaisesta Volkswagen-konsernista on tullut ruotsalaisen kuorma-autoyhtiön Scanian enemmistöomistaja julkistetulla suurkaupalla. Wallenbergin finanssipiiri myi Scania-omistuksensa Volkswagenille, joka on ollut jo vuosia Scanian suurin omistaja.

- Me uskomme Scaniaan. Sen tuotanto, pääkonttori ja tutkimusosastot pysyvät Södertäljessä, Volkswagenin toimitusjohtaja Martin Winterkorn vakuutti maanantain lehdistötilaisuudessa.

Scaniasta tulee saksalaiskonsernin tytäryhtiö.

- Tämä oli vaikea päätös. Me olemme omistaneet Scaniaa 90 vuotta, Investor-yhtiön toimitusjohtaja Börje Ekholm selvitti Scanian myymistä.

Kaupan myötä Volkswagenin äänimäärä nousi noin 69 prosenttiin Scanian osakkeista. Ennen kauppaa Volkswagenin osuus oli noin 37 prosenttia äänistä. Volkswagen maksoi osakkeista Wallenbergin sijoitusyhtiö Investorille ja Wallenbergin säätiöille yhteensä 27 miljardia kruunua eli noin 2,9 miljardia euroa.

Yhteen MAN:in kanssa?

Scanian toimitusjohtaja Leif Östling on taistellut itsenäisen Scanian puolesta aina 1990-luvun lopulta lähtien, jolloin Volvo halusi fuusioida kuorma-autovalmistajan itseensä.

- Scanian omistajuudesta on keskusteltu vuosikausia. On hyvä, että Scania saa selkeän teollisen omistajan. Me tunnemme Volkswagenin hyvin ja nyt voimme hyödyntää teknologiaa yhdessä, Östling sanoi tänään. Östling lisäsi, että hän jatkaa toistaiseksi Scanian toimitusjohtajana.

- Jatkan ainakin vuoteen 2009, jolloin sopimukseni menee umpeen. Katsotaan sitten jatko, Östling totesi.

Myös Scanian ammattiosastot suhtautuivat tänään myönteisesti Volkswagenin tuloon pääomistajaksi.

Saksalainen kuorma-autoyhtiö MAN on viime vuosina hamunnut Scanian osakkeita ja tehnyt vihamielisiä tarjouksia Scaniasta. Volkswagen on myös MAN-yhtiön suurin omistaja. Tästä huolimatta tänään lehdistötilaisuudessa puhuttiin hyvin vähän siitä, mitä Volkswagen aikoo Scanialle tehdä ja aikooko se yhdistää omistamansa kaksi kuorma-autoyhtiötä.

Volkswagenin edustajat sanoivat tänään, että he eivät halua MAN-yhtiön edustajaa Scanian hallitukseen.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja