Mainos

Wallenbergin 100-vuotispäivää juhlittiin ympäri maailman

Holokaustin ruotsalaissankari Raoul Wallenbergin syntymästä tuli tänään kuluneeksi sata vuotta. Merkkipäivää juhlittiin Tukholman lisäksi muun muassa Budapestissä, Berliinissä ja New Yorkissa.

Kruununprinsessa Viktoria ja Ruotsin opetusministeri Jan Björklund osallistuivat Wallenbergin omaisten kanssa Tukholmassa järjestettyyn muistokonserttiin.

Berliinissä Raoul Wallenberg -säätiö paljasti sankarista tehdyn uuden rintakuvan. Rintakuvan on suunnitellut psykiatri ja taiteilija Peter Bulow, jonka äidinpuoleinen suku selvisi holokaustista Wallenbergin asemapaikalla Budapestissä.

Rintakuva asetetaan Berliinin Wallenberg-kadun lähellä olevaan kirkkopuistoon, vahvisti kaupungin pormestarin toimisto.

New Yorkin synagogeissa puolestaan lausuttiin surijoiden kaddiš, rukous joka on tavallisesti tarkoitettu vain juutalaisille.

– Hän oli protestantti, mutta rabbit tekevät sen [rukoilevat] hänen takiaan, sanoi kansainvälisen Raoul Wallenberg -säätiön perustaja Baruch Tenembaum.

Unkarin pääkaupungissa Budapestissä järjestettiin muistotilaisuus perjantaina.

Wallenberg pelasti tuhansia

Raoul Wallenberg oli ruotsalainen diplomaatti, joka lähetettiin natsien miehittämään Budapestiin heinäkuussa 1944. Siellä hän pelasti tuhansia juutalaisia myöntämällä heille suojapasseja holokaustin viimeisten kuukausien aikana.

32-vuotias Wallenberg hankki myös useita kiinteistöjä majoittaakseen niin monta juutalaista kuin mahdollista.

Hän kuoli epäselvissä olosuhteissa Neuvostoliitossa. Viimeisen kerran hänet nähtiin elossa Budapestissä 17. tammikuuta 1945.

Vuonna 1957 Neuvostoliitto julkaisi asiakirjoja, joiden mukaan Wallenberg kuoli KGB:n päärakennuksen vankilassa sydänkohtaukseen 17. heinäkuuta 1947.

Useat skeptikot ovat kuitenkin epäilleet Neuvostoliiton ilmoitusta ja uskovat, että Wallenberg teloitettiin.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.