Mainos

Wales äänestää omasta parlamentista

Walesilaiset ovat äänestäneet tänään vaisusti historiallisessa kansanäänestyksessä oman parlamentin perustamisesta. Mielipidekyselyt osoittivat vielä muutama päivä ennen äänestystä, ettei runsaalla kolmanneksella äänioikeutetuista ollut kantaa asiaan. Uurnillekin menisi ennakkoarvioiden mukaan vain noin puolet 2,2 miljoonasta äänioikeutetusta.

-Täällä hallitsee apatia. Olemme niin tottuneet komenteluun, ettemme saa ilman sitä mitään aikaan, kuvasi tunnelmia 31-vuotias kotiäiti Alison Evans.

Walesissa on viimeksi ollut parlamentti yli 600 vuotta sitten ennen kuin alue liitettiin Englantiin. Oman parlamentin puolustajia on mielipidekyselyjen mukaan nyt noin 37 prosenttia, vastustajia 29. Se, ettei walesilaisia näytä kiinnostavan oma parlamentti, selittyy ainakin osittain sillä, ettei parlamentilla olisi juurikaan valtaoikeuksia.

Cardiffiin sijoitettava 60-jäseninen parlamentti saisi hallinnoitavakseen lähes 60 miljoonan markan budjetin ja sillä olisi sanansa sanottavana maatalous-, koulutus-, terveydenhuolto- ja infrastruktuuriasioissa. Toisin kuin Skotlannin parlamentti se ei voisi kuitenkaan säätää lakeja eikä kantaa veroja, ja Lontoo vastaisi edelleen poliisi- ja oikeuslaitoksesta sekä kuten Skotlannin kohdallakin myös ulkopolitiikasta ja puolustuksesta.

Työväenpuolueen kannatus on perinteisesti ollut suurta Walesissa, ja pääministeri Tony Blairin hallitus onkin pelotellut äänestäjiä sillä, että ulkomaiset sijoittavat kaikkoavat, jos ei-puoli voittaa. Walesissa toimii yli 380 ulkomaista yritystä.

Vaalihuoneistot suljetaan Walesissa puoliltaöin Suomen aikaa, ja tuloksia odotetaan varhain perjantaina.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.