Mainos

Waigel hätkähdytti markkinoita

Saksan valtiovarainministerin lausunto EMU-kriteerien joustavuudesta nosti eilen myrskyn vesilasissa. Kriteereistä tinkiminen johtaisi kovaan poliittiseen kädenvääntöön siitä, ketkä kelpaavat EMU:un.

EU-maiden valtiovarainministerien viikonloppuna pidetyn kokouksen viesti oli yksituumainen. Talous- ja rahaliiton aikataulusta ei lipsuta.

Alijäämäkriteerin saavuttaminen tulee Saksallekin olemaan hyvin vaikeaa. Saattaa olla, että Waigelin lausunnossa valmistellaan takaporttia ensi kevääseen, että Saksakaan ei aivan pilkulleen täytä EMU-kriteerejä.

Waigelin kiistetyn lausunnon mukaaan on parempi joustaa kriteereistä kuin aikataulusta. Jos kriteereistä tingitään, ratkaisee poliittinen peli EMU-valinnat. Poliittinen peli todennäköisesti tarkoittaisi sitä, että haetaan liittolaisia kun lopulliset äänestykset ensi vuoden keväällä tehdään.

Markkinoita Waigelin lausunnon peruminen rauhoitti, koska sen katsotaan siirtävän EMU:un liittyvää peliä ensi syksyyn. Toisaalta dollarin vahvistuminen kertoo siitä, että kriteereistä tinkimispuheet ja niiden perumiset ovat tekemässä uudesta eurosta heti alkuunsa heikkoa valuuttaa.
(MTV3/Jari Saario)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.