Wahlroosin omaisuus takavarikkoon? "Ehdotus vaikuttaa lähinnä vitsiltä"

Työoikeuden professori ei pidä varteenotettavana ajatusta, että yritysjohtajat asetettaisiin henkilökohtaisesti vastuuseen yrityksen toimista.

SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa esitti aamun Huomenta Suomessa ajatuksen, että yritysjohtajien henkilökohtainen omaisuus otettaisiin takavarikkoon tai heidät laitettaisiin liiketoimintakieltoon, jos yrityksissä lähdetään perusteettomasti laittomiin irtisanomisiin tähtääviin toimiin.

Helsingin yliopiston työoikeuden professori emeritus Kari-Pekka Tiitinen ei suhtaudu ajatukseen vakavasti.

–Ehdotus vaikuttaa lähinnä vitsiltä, Tiitinen toteaa.

–Omaisuuden takavarikosta ja liiketoimintakiellosta on säädetty aivan muita tarkoitusperiä varten. Takavarikko on turvaamistoimenpide, jolla pyritään varmistamaan velkojien asema. Liiketoimintakielto voidaan määrätä esimerkiksi yritystoiminnassa keinotekoisia konkursseja tehneille.

Elomaa kertoi viittaavansa kommentillaan Nordean hallituksen puheenjohtajaan, Björn Wahlroosiin. Nordea on ilmoittanut vähentävänsä Suomessa 500-650 henkilöä.

Neuvotteluilla useita mahdollisia motiiveja

Tiitinen ei halua suoralta kädeltä arvioida Nordean yt-neuvottelujen motiiveja tai tavoitteita.

– Voi olla, että Wahlroosin väläyttämät yt-neuvottelujen aloittamiset voivat olla aivan tosia, ja että Nordea pyrkii yhdistämään, rationalisoimaan toimintojaan ja niiden perusteella vähentämään työntekijöitä. Jos asia on näin, niin on hyvinkin mahdollista, että kaavaillut irtisanomiset olisivat perusteltuja.

Sekin mahdollisuus on olemassa, että Nordea yrittäisi käydä yt-neuvotteluja niin sanotusti varastoon.

–Tämä taas ei ole ainakaan yt-lain kannalta sallittua. Yksi vaihtoehto on sekin, että Wahlroosin viittaus yt-neuvottelujen aloittamiseen olisi jonkinlainen painostustoimenpide, jolla osoitettaisiin, että työehtosopimusneuvotteluja tulee käydä mahdollisimman pikaisella vauhdilla.

Lue myös:

    Uusimmat