Wahlroos tyrmää hallituksen yritysverouudistuksen

Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos kritisoi hallituksen yritysverouudistuspakettiin sisältyvää suomalaisyhtiöiden osinkojen verovapauden poistamista.

Heikosti kannattavien pienten yritysten omistajat ovat saamassa verohelpotuksia hallituksen huomenna julkistamassa yritysverouudistuspaketissa. Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos pelkää yritysverouudistuksen ajavan suomalaisyhtiöiden omistusta ulkomaille.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki ja Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos osallistuivat tänään demarien eurovaaliehdokas Nesrin Canin kampanjan tueksi järjestettyyn seminaariin.

Kalliomäki ei suostunut paljastamaan huomenna esiteltävän yritysveropaketin yksityiskohtia, mutta hän myönsi että marraskuussa esiteltyyn periaatepäätökseen on tulossa helpotuksia kahdelle ongelmaryhmälle.

- Hyvin pienet velkaiset yritykset on yksi sellainen ja toinen on sitten sen 90 000 verotusrajan yläpuolella olevasta yritysjoukosta osa, perheyritykset ja sukuyritykset, valtiovarainministeri paljastaa.

Kauppalehden tietojen mukaan hallitus valmistelee palkansaajien ansiotulovähennyksen kaltaista yrittäjävähennystä. Yrittäjävähennyksestä hyötyisivät heikosti kannattavien pienyritysten omistajat, jotka eivät liiketoiminnallaan pysty kasvattamaan yrityksensä nettovarallisuutta ja maksamaan siitä verovapaita osinkoja.

Björn Wahlroos pelkää osinkojen verotuksen kiristymisen ajavan suomalaisyhtiöiden omistusta ulkomaille, kun suomalaisyhtiöiden osinkojen verovapaus poistuu.

- Nyt te tollot olette menneet tekemään sen, että yritysten omistus siirtyy. Jos te teette edullisemmaksi suomalaiselle kapitalistille sijoittaa rahansa johonkin muuhun kuin suomalaisen yhtiön osakkeeseen, niin ei hän sitä osaketta halua omistaa, Wahlroos tykittää.

Wahlroosia selvästi miellytti mahdollisuus päästä jyrisemään mielipiteitään SAK:n kaikkein pyhimmässä, hallituksen kokoushuoneessa. Wahlroos on kehittänyt oman mallin, jonka mukaa osingot olisivat verovapaita yrityksen nettopääomasta laskettuun prosenttikattoon asti.

- Se yksinkertainen ratkaisu on panna sinne prosentuaalinen katto, joka vastaa valtion oblikaation korkotuottoa plus yksi tai kaksi prosenttiyksikköä. Se olisi toiminut valtavan hienosti, Wahlroos uskoo.

(MTV3)

(Talousuutiset 18.05.2004)

Lue myös:

    Uusimmat