Mainos

Wahid varoitti määräävänsä uudet vaalit

Indonesian presidentti Abdurrahman Wahid varoitti jälleen tänään, että hän määrää järjestettäväksi uudet vaalit, mikäli prosessia hänen viraltapanemisekseen jatketaan.

Wahidin mukaan suunniteltu kuuleminen maan korkeimmassa valtaelimessä, Kansan neuvoa-antavassa kokouksessa (MPR), on "maanpetturuutta". Istunto on määrä järjestää 1. elokuuta.

Wahid on aiemmin kutsunut yrityksiä saada hänet vastuuseen teoistaan maan johdossa perustuslain vastaisiksi. Hänen mukaansa moinen ei ole mahdollista Indonesian järjestelmässä. Puolustusministeri Mohammad Mahfudin mukaan Wahid ei kuitenkaan voi yksin määrätä uusia vaaleja järjestettäväksi, vaan siihen tarvitaan Kansan neuvoa-antavan kokouksen hyväksyntä.

"Kansan tulisi päättää"

-Ratkaisu (Indonesian poliittiseen kriisiin) voi tulla vain ennenaikaisten vaalien kautta, Wahid sanoi toimistossaan. Hänen mielestään "kansan tulisi päättää" ratkaisusta. Wahidin mukaan hänen vastustajansa yrittävät estää kompromissin tekemisen. Wahid on varoittanut myös julistavansa hätätilan, mikäli maan poliittiseen kriisin ei löydetä ratkaisua.

Hätätilan vallitessa Wahid voisi hajottaa parlamentin. Poliisi, armeija ja monet poliitikot ovat vastustaneet suunnitelmaa. Wahid sanoo, että Indonesia ajautuu mellakoihin, jos hänet erotetaan.

Wahidin aiemmin erottama entinen poliisipäällikkö Suroyo Bimantoro tänään kieltäytyvänsä hänelle tarjotusta Malesian-suurlähettilään paikasta. Wahid oli toivonut viran tarjoamisen päättävän erottamisesta syntyneen kiistan.

Korruptiosyytöksiä käsitelleessä parlamentin helmikuisessa raportissa todettiin Wahidin käyttäneen väärin valtaansa, antaneen harhaanjohtavia lausuntoja ja mahdollisesti rikkoneen korruption vastaisia lakeja. Wahidin epäillään sekaantuneen kahteen miljoonien dollarien lahjusjupakkaan. Wahid on kieltänyt syytökset ja sanonut niiden olevan poliittisia.

(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.