Mainos

VVM pyrkii valottamaan Emun vaikutuksia

Valtiovarainministeriö pyrkii valottamaan Emun vaikutuksia suomalaisten elämään. Ei liene ihme, että hyötyjä löytyy haittoja enemmän. Jopa työllisyyden uskotaan ennen pitkää parantuvan. Emuun meno vaatii ministeriön mukaan kuitenkin sopeutumista.

Yritysten on trimmattava riskinsietokykyään ja työmarkkinoilla pitäisi kestää myös palkkojen laskut. Kuluttajilta euro vaatii vain uutta asennoitumista. Ministeriön tuoreessa julkaisussa uskotaan, että yhteiseen rahaan osallistumisen myötä pitkät korot alenevat. Alhaiset korot taas tukevat investointeja ja sitä kautta työllisyyttä ja talouskasvua.

Suurtyöttömyyden voittamiseksi ministeriö perää joustoa palkkoihin. Palkkaerot ohjaisivat työvoimaa kasvaville aloille sekä kannustaisivat kouluttautumaan. Lisäksi palkkaerojen uskotaan auttavan luomaan kannattavia uusia työpaikkoja. Työmarkkinoiden sopeutumista ministeriö auttaisi kannattavuuteen sidotulla tulospalkkauksella ja erilaisilla rahastointijärjestelyillä.

Koska vientiyritysten kilpailukykyä ei euroaikana voi parantaa devalvaatiolla, ministeriö patistaa yrityksiä vahvistamaan rahoitusasemaansa. Vaikka Euroopan talous- ja rahaliiton kolmannen vaiheen toteuttamissuunnitelma on täsmentynyt, hankkeeseen liittyy monia epävarmuuksia. Mitkä maat ovat alusta alkaen mukana ja millä ehdoin. Miten emulaisten ja rahaliiton ulkopuolelle jäävien yhteistyö hoidetaan.

Moni suomalainen on katsonut, ettei Suomen pidä mennä alkuvaiheessa Emuun, jos Ruotsikaan ei mene. Ministeriössä Ruotsin poisjäämistä ei pidetä Suomelle ratkaisevana seikkana.

SAK paheksui palkka-alen kytkemistä Emuun

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK arvosteli valtiovarainministeriön Emu-selvitystä työmarkkinavaikutusten osalta puutteelliseksi ja ristiriitaiseksi. SAK:n pääekonomisti Pertti Parmanne (sd.) piti kummallisena sitä, että valtiovarainministeriö on ryhtynyt liittämään Emu-ehtoihin vaatimuksia palkkojen alentamisesta.

Puheet tulevaisuuden palkanalennustarpeista ovat Parmanteen mielestä omiaan vähentämään kuluttajien luottamusta tulevaisuuteen. Palkanalennuspuheiden sijasta Parmanne neuvoi ministeriötä valmistelemaan talouden joustopuskureita. Hän suositteli itse esimerkkinä järjestelyä, jossa työnantajan sosiaaliturvamaksut joustaisivat suhdanteiden mukaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.