Mainos

VVM:n Pohjola: Julkisia menoja saatetaan joutua yhä karsimaan

Finanssineuvos Immo Pohjola valtiovarainministeriöstä arvioi, että julkisen sektorin menojen karsintaa saatetaan joutua jatkamaan.
-Vaikka EMU-kriteerit toteutunevat jo putkessa olevilla suunnitelmilla, niin ongelmaksi jäävät edelleen kansainvälisesti vertaillen suuri julkinen sektori ja korkea veroaste, sanoi Pohjola Kuopiossa.

Paineita julkisten menojen lisäyksiin löytyy useilla sektoreilla. Erityisen suuri rahoitusongelma ovat väestön ikääntymiseen liittyvät eläke- ja terveysmenot. Kasvavia resursseja vaativat myös ympäristön suojelu ja rakennuskannan korjaustarpeet.
-Julkinen sektori ei kykene vastaamaan kaikkiin siihen kohdistuviin rahoitustoiveisiin. Kansantalouden kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttämiseksi ja parantamiseksi täytynee päinvastoin edelleen leikata julkisia menoja ja mahdollisesti siirtää toimintoja yksityiselle sektorille.

Pohjolan mukaan julkisen sektorin uudistaminen jatkunee lähivuosina samoilla linjoilla, joita on noudatettu 80-luvun lopulta saakka. Tavoitteena on kehittää aitoa vastuuta toiminnan tuloksista ja parantaa kustannus-hyöty-suhdetta.

Pohjolan mukaan Suomi on tähän mennessä onnistunut kansantalouden kriisin hoitamisessa useimmissa kohdin hyvin ja kasvu on alkanut. Politiikan onnistumisessa julkisen sektorin menojen karsinta on ollut elintärkeä. Pohjola puhui Kunta ja hyvinvointi talouden rutistuksessa -seminaarissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.