Mainos

Vvm:n Niinimäki: Euroja vaihtamaan ei kannata kiirehtiä

Valtiovarainministeriön neuvottelevan virkamiehen Rauno Niinimäen mukaan euroseteleiden ja -kolikoiden käyttöönotto ensi vuoden alussa menee sitä paremmin, mitä vähemmän tavalliset kansalaiset tekevät asian eteen. Niinimäki arvioi Suomen Pankin järjestämässä seminaarissa Helsingissä, että häiriötä saattaisi tuottaa esimerkiksi kiirehtiminen vaihtamaan markkoja pankeissa euroiksi. Siirtyminen euroihin vaatii silloin muutenkin paljon pankkien henkilökunnalta.

Pankkitilit muuttuvat tammikuun alussa euromääräisiksi, ja tammikuun palkat maksetaan euroina. Pankkiautomaateista saa euroja, ja kauppoihin on luvassa eurot vaihtorahoiksi, Niinimäki muistutti. Korteilla maksaminen ensimmäisinä päivinä on hänen mukaansa hyvä ajatus. Eurorahojen käyttöönoton on määrä kestää kaksi kuukautta.

Suomalaisten eurotietoisuus on hyvällä tasolla, Niinimäki arvioi. 92 prosenttia suomalaisista tietää, että eurot otetaan käyttöön ensi vuoden alussa, vaikka mitään suuria tiedotuskampanjoita ei ole vielä ollut. Tavallisen ihmisen kannalta markasta euroon siirtymisen ajankohta on yksi olennaisimmista asioista. Toinen tärkeä seikka on tietoisuus euron arvosta. 73 prosenttia suomalaisista tietää euron arvon markkoina, mutta oppiminen ajattelemaan euroina vaatii aikaa.
-Mitä pikemmin opitaan ajattelemaan euroina, sen parempi, Niinimäki sanoi.

Väärennösten varalta koulutusta

Suomen Pankin seminaari oli tarkoitettu eurokäteistä käsittelevien pankkien, yritysten ja virastojen edustajille. Suomen Pankki on luonut erityisen kumppanuusohjelman tarkoitusta varten. Kumppanuusohjelmasta on sovittu tähän mennessä yli 50 eri tahon kanssa. Ohjelman tarkoitus on helpottaa kumppanien valmistautumista euroseteleiden ja -kolikoiden käyttöönottoon.

Syksyllä alkaa mm. aidon eurorahan erottamista koskeva koulutus. Seteleihin tulee eritasoisia turvatekijöitä alkaen silmillä nähtävistä vesileimoista, turvalangoista ja hologrammeista päättyen koneella luettaviin turvatekijöihin.

Suomen Pankin maksuvälineosaston päällikön Urpo Levon mukaan väärennökset ovat vaarana siirtymävaiheessa. Eurojen ohella markkojen väärentäminen on mahdollista, kuten tuore 500 markan seteleiden väärennöstapaus osoittaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.