Vuotovahinkojen määrä jyrkässä kasvussa

Vuotovahingot ovat 20 vuoden aikana lähes viisinkertaistuneet. Vesiputkistovuodot aiheuttavat vakuutusyhtiöille vuosittain lähes 100 miljoonan euron korvausvelvoitteet.

Samalla kun palo- ja murtovahingot ovat vähentyneet, vakuutusyhtiöiden vuotovahinkokorvaukset ovat nousseet 1980-luvun alun noin 10 miljoonasta viime vuoden lähes 100 miljoonaan euroon. Nyt vaaravyöhykkeessä ovat 1960- ja 1970-luvulla rakennetut ja jo pitkälle ruostuneet putkistot.

- Rakennuskannan vanheneminen tietyiltä osin ja sitten huollon ja kunnossapidon laiminlyöntiäkin on tietysti syynä, teknisen palvelun asiantuntija Minna Haapaniemi IF-Vahinkovakuutus Oy:stä kertoo.

Vakuutusyhtiöiden mukaan 25-30 vuotta vanhojen talojen vesiputkistot kannattaisikin uusia kokonaan.

- No meillä on toimeksiantojen määrä luokaa tuhat kappaletta vuodessa, mutta osa niistä toimeksiannoista on tietysti näitä asuntokauppojen yhteydessä tehtäviä tutkimuksia. Itse kosteusvahinkojen määrä saattaisi olla lukumäärää kuutisensataa kappaletta, toimitusjohtaja Juha Rissanen E-P:n Rakennuskuivaus Oy:stä kertoo.

Vuotovahinkojen ennaltaehkäisy on vaikeaa, sillä putkistot on yleensä piilotettu rakenteisiin. Yksi käytännön neuvo vakuutusyhtiöltä kuitenkin tulee.

- Huolehtia suihkun jälkeen pesuhuone kuivaksi, eli lasta siellä pesuhuoneen nurkassa ja kaapia vedet viemäriin mihin ne kuuluu, Haapaniemi painottaa.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 5.1.2004)

Lue myös:

    Uusimmat