Vuotos-hanke tekee paluuta hallituksen pöydälle

Jo 1970-luvulla vireille pantu Vuotos-hanke pysähtyi muutamia vuosia sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Nyt ideaa herätellään henkiin kokoomuksen ja keskustan toimesta.

Vuotoksen tekoaltaan nouseminen jälleen poliittiseen keskusteluun on sekoittanut hallitusrintaman rivejä kyselytunnilla.

Vesirakentamisen kiivas vastustaja Pertti Salolainen (kok.) kysyi vihreiltä, aikovatko nämä pitää kiinni kielteisestä kannastaan koskiluontoa tuhoaviin hankkeisiin.

Vesilain uudistuksesta vastaava oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) piti täysin selvänä, että vesilakiin tehtävät muutokset ovat yksimielisiä, kuten hallitusohjelmassa sovittiin. Vesilakia ei ministerin mukaan muuteta sellaisella tavalla, että laittomaksi havaittu Vuotoksen allas voitaisiin rakentaa.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) myönsi, että hallitusohjelmassa on selvästi sovittu, että vesilain muuttaminen vaatii hallitusryhmissä yksimielisyyden. Tämä ei kuitenkaan hänen mukaansa tarkoita, etteikö myös vesivoimarakentamisesta voitaisi tästä rajauksesta huolimatta keskustella, kun ilmastostrategiaa ensi keväänä pohditaan.

Ikuisuushanketta on nostanut jälleen pintaan eritoten Stora Enson Kemijärven tehtaan sulkeminen ja siitä synkkenevä Itä-Lapin työllisyystilanne.

Tuulivoima tulee kalliiksi

Allashanketta kannattava kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) painotti, että Suomi on saamassa EU:n komissiolta erittäin raskaat velvoitteet lisätä uusiutuvaa energiaa. Siksi kaikki vaihtoehdot on käytävä läpi, myös vesivoima.

Pekkarinen muistutti, että vesivoiman lisäämisessä vaikkapa 250 megawatilla ei tarvita valtion eikä sähkönkäyttäjän rahaa senttiäkään. Jos sama tehdään tuulella, valtiontukea tarvitaan 250 miljoonan euron verran.

Myös puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) oli valmis ottamaan Vuotoksen rakentamisen jälleen harkintaan. Häkämies katsoi, että jos on kiinnostunut Lapin työllisyydestä, olisi syytä katsella myös Vuotokseen ja sen tuomien 5000 henkilötyövuoden suuntaan.

Puoluetoveri Salolainen ei kuitenkaan ollut taivutettavissa. Hän napautti, että jotkut ministerit eivät ilmeisesti usko sitä, että vihreät aikovat vastustaa hanketta. Yksimielisyyttä ei siten saavuteta.

Jo 1970-luvulla vireille pantu Vuotos-hanke tyssäsi muutamia vuosia sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Vesilakiin on sittemmin tarjottu erityistä "Vuotos-pykälää", jolla päätös voitaisiin kiertää valtioneuvoston poliittisella päätöksellä.

Vihreät saivat kuitenkin hallitusneuvotteluissa eräänlaisen veto-oikeuden hankkeeseen vesilakiuudistuksen yksimielisyysvaatimuksen kautta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat