Vuosittain tapahtuu 10 000 lasketteluturmaa

Liika vauhti tuo vaarallisia tilanteita laskettelurinteeseen, varoittaa Miten pysyisimme pystyssä? –kampanja.

Rinneturmista aiheutuu joka vuosi 10 000 vammaa. Suurin osa rinnetapaturmista on lievähköjä, usein olkapää- ja rannevammoja, mutta kovissa vauhdeissa myös vaikeat vammat ovat mahdollisia. Lasketteluvammoista noin puolet sattuu suksilla lasketteleville, puolet lautailijoille.

Mitä turvallisuuteen tulee, laskettelukypärä on rinteessä ykkösvaruste. Pään vammat ovatkin laskettelutapaturmissa kolmanneksi yleisimpiä ja ne ovat usein vakavia. Myös varusteiden toimivuus ja säädöt ovat tärkeä turvallisuustekijä.

Kypärän lisäksi on hyvä käyttää suojia ranteissa ja polvissa. Lautailijoiden, jotka taiteilevat erilaisilla hypyillä, kannattaa käyttää myös selkäsuojusta.

Huolehdi myös, että kehosi on laskettelukunnossa, kun aiot rinteeseen. Laskettelu ja lautailu ovat fyysisesti raskaita lajeja, joissa eritoten jalkojen lihakset ovat tiukilla. Lämmittely ja verryttely ennen rinteeseen menoa ehkäisevät revähdyksiä.

Laskettele taitojesi mukaan

Lomalla moni yliarvioi taitonsa laskettelurinteessa. Rinne tulee valita taitotason mukaan - loivat siniset ovat aloittelijoille, edistyneempi pärjää punaisissa ja mustissa rinteissä kaikenlaisissa sääolosuhteissa.

Kovassa vauhdissa jyrkässä rinteessä kaatuminen on todellinen riski, mutta myös törmäämisiä tapahtuu. Väistämisvelvollisuus on aina ylhäältä ja takaa tulevalla. Jos rinteessä täytyy kuitenkin pysähtyä, kannattaa se tehdä rinteen laidassa ja näkyvällä paikalla.

Miten pysyisimme pystyssä? –kampanjan taustalla on lukuisia järjestöjä, viranomaisia ja elinkeinoelämän edustajia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat