Mainos

Vuosisadan vaihtumisen vanavedessä seurannee konekaaos

Yhdysvaltalainen, teknologiateollisuutta edustava yhdistys on maalaillut synkein värein kuvaa hetkistä, jolloin ns. vuosisadan vaihtumisen riesa saa tietokonejärjestelmät sekaisin. Tietokoneiden kykenemättömyys tunnistaa päivää 2000 voi aiheuttaa katkoksia liikenteessä ja palkkojen maksussa, vaikeuksia vakuutusyhtiöille sekä turva- ja asejärjestelmille, varoitti yhdysvaltalainen tietoteknologiayhdistys Information Technology Association of America (ITAA).

-En halua olla liikenteessä, tornitalon hississä tai millään tavalla riippuvainen tietokoneista tammikuun ensimmäisenä vuonna 2000, saksalaisen tietokoneyhtiön Software AG:n edustaja Nancy Peters totesi tilaisuudessa, johon olivat kokoontuneet ITAA:n jäsenjärjestöt .

Vuosisadanvaihtumisen riesa synnytettiin jo 1960- ja -70 -luvuilla. Tuolloin nimittäin tietokoneiden muistitilaa oli niukasti, mistä johtuen päivämäärissä käytettiin vuoden merkitsemiseen vain kaksinumeroista lukua neljän sijasta. Ja ajateltiin optimistisesti, että kyseiset ohjelmat poistuvat käytöstä vanhentuneina ennen vuosisadan vaihdetta. Niinpä suurimmalla osalla tietokoneista - joilta puuttuu ihmismielen intuitio - raksuttaa, että "00" tarkoittaa vuotta 1900. Tai sitten koneet hylkäävät luvun pitäen sitä virheellisenä päivämääränä.

Ennen ongelman ratkaisemista, Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ei voi kirjoittaa shekkejä, joiden päivämäärässä on luku 2000. Tietokoneet eivät myöskään hyväksy kyseisenä vuonna syntyneiden tietoja, Peters selvitti. Hän huomautti, että kaupunkien liikennettä ohjaavat järjestelmät menevät myös sekaisin, sillä niitä ohjaavat tietokoneet eivät kykene siirtämään tietoa siitä, missä viikonpäivässä mennään. Kohtalokas tammikuun ensimmäinen vuonna 2000 sattuu muuten olemaan lauantai. Ensimmäinen työpäivä on siis 3. tammikuuta.

Vuosisadan vaihtumisen riesa aiheuttaa jo nyt ongelmia. Jotkut kassakoneet eivät hyväksy luottokortteja, jotka menevät umpeen vasta seuraavan vuosisadan puolella. Niinpä kortteihin joudutaan muuttamaan vuosiluku 1999.

William Scully, Phoenixissa päämajaansa pitävän Viasoft Inc -yhtiöstä kertoi, että kaikissa yrityksissä joiden tilannetta he ovat kartoittaneet tulee olemaan suuria ongelmia. Syynä on se, että tietokonejärjestelmät ovat toisistaan riippuvaisia ja keskenään linkitettyjä.

Vuosisadan vaihtumisen riesan ohittaminen tuleekin maksamaan yrityksille ja yhteiskunnalle miljoonia. Kun Nebraskan osavaltiossa tajuttiin, miten isosta ja kalliista ongelmasta on kyse, osavaltiossa nostettiin tupakkaveroa kustannusten kattamiseksi.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.