Mainos

Vuosien kohina huipentuu: Frankfurtin kirjamessujen pääosassa Suomi

Kirja-alalla työskentelevät ihmiset ovat yksimielisiä siitä, että Suomen valinta maailman vaikutusvaltaisimman kirja-alan tapahtuman, Frankfurtin kirjamessujen teemamaaksi on käsittämättömän suuri juttu.

Suuruudesta kertoo sekin, että messuista on kohistu jo niin pitkään, että moni suomalainen kuvitteli tapahtuman olevan ovella jo vuosi tai kaksi sitten.

Frankfurtissa on mukana 71 kirjailijaa ja 60 asiantuntijaa. Kirjailijoista etulyöntiasemassa ovat ne, joita on käännetty saksaksi. Matkaan lähti tietysti nykykirjallisuutemme keulakuva Sofi Oksanen. Hänen ohellaan Suomea tekevät Frankfurtissa tunnetuksi mm. Mauri Kunnas, Tuomas Kyrö, Rosa Liksom, Hannu Raittila, Salla Simukka ja Leena Lehtolainen.

Arvatenkin saamme kuulla jälkikäteen pitkäkestoista vaikerrusta siitä, miksi juuri tietyt kirjailijat valikoituivat mukaan ja miksi osa jätettiin tylysti kotiin. Miten syntyy kattava kuva suomalaisen kirjallisuuden kentästä? Ei ole olemassa sellaista kokoonpanoa, jonka kaikki tahot tyynesti hyväksyisivät.

Kaikissa kuudessa messuhallissa esittäytyvä Suomi on ottanut sloganikseen FINNLAND.COOL. Suomi aikoo Frankfurtissa ylpeillä kirjastoverkollaan ja nuorten hyvillä lukutilastoilla. Aalto-yliopisto on mukana toteuttamassa Suomen kaikkien aikojen suurinta kulttuurivientihanketta esimerkiksi suunnittelemalla messuilmeen ja esittelemällä uudenlaisen oppimispelin. Messujen aikaan Frankfurtiin pukkaa paljon muutakin suomalaista kulttuuriohjelmaa, ainutkertaisesta tilaisuudesta otetaan tietysti irti kaikki mahdollinen.

Kääntäjät saavat ansaitsemaansa nostetta Frankfurtissa. Ilman kääntäjiä ei olisi olemassa maailmankirjallisuutta. Messuohjelma toteutuukin paljolti juuri kääntäjien ansiosta. Heistä valtaosa on saksantajia.

On esitetty kritiikkiä, että saksannoksiin on Frankfurtissa panostettu jopa liikaa, muiden käännösten kustannuksella. Laajeneeko kiinnostus ja rikastuuko kuva suomalaisesta kirjallisuudesta Frankfurtin messujen myötä? Sen arvioimiseen menee aikaa. Mutta ensin on itse hulinoiden aika.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.