Vuosien keräilyn tulos: Traktori kuukauden jokaiselle päivälle

Pudasjärvisestä Heikki Torvisesta tuli intohimoinen traktorimies pakon sanelemana jo kuusivuotiaana.

– Siihen aikaan kun isä ei ollut ollenkaan konemies, se ei ajanut ollenkaan, niin sitähän piti tuolla tien päällä ajella minun sitten, muistelee Heikki.

Vallesmannia ei onneksi sattunut paikalle pojanjässikän ajelua todistamaan.

Heikki on kerännyt traktoreita vuosikymmenet. Ensimmäinen keräilytraktori oli juuri samanlainen "Mörkö Majuri" kuin traktori, jolla Heikki opetteli pikkupoikana ajamaan.

Nyt Heikki on eläkkeellä ja aikaa koneiden rassaamiseen riittää. Jos sattuu sadepäivä, niin se ei haittaa, hommaa voi jatkaa, kun sade lakkaa.

Traktoreita on kotitalon pihapiirissä nyt yli kolmekymmentä, lähes kaikki erilaisia. Suurin osa on 1950- ja 1960-luvuilta. Vanhin on Puolangan kunnalta ostettu, rautaisilla piikkipyörillä varustettu Fordson.

Haaveissa venäläinen täystuho

Traktoreita löytyy yllättävistä paikoista. Viimeksi eilen eräs naisihminen Kempeleestä tarjosi Heikille vadelmapuskassa seisovaa traktoria, josta näkyi vain suuret takarenkaat. Heikki aikoo käydä katsomassa, minkälaisesta menopelistä on kyse.

Kaikki traktorit ovat toimivia. Tosin tänä kesänä Heikki ei ole ehtinyt vielä ajamaan aivan jokaisella traktorillaan.

Nälkää keräilyyn vielä riittää. Yksi tietty traktori puuttuu pihasta.

– TT-14, niin sanottu täystuho, venäläinen traktori. Se kyllä kiinnostaisi kovasti.

Venäläistä täystuhoa odotellessa voi rassailla pihalla entisöintiä odottavia traktoreita. Yhden traktorin kunnostamiseen kuluu Heikiltä yksi kesä.

Lue myös:

    Uusimmat