Mainos

Vuosi supermyrsky Sandystä – jälkiä siivotaan yhä

Yhdysvaltain itärannikolle vuosi sitten rantautunut supermyrsky Sandy oli maan myrskyhistorian toiseksi tuhoisin myrsky aineellisilla tuhoilla mitattuna. Sandyn on arvioitu jättäneen jälkeensä 65 miljardin dollarin tuhot ja 160 kuollutta yksinomaan Yhdysvalloissa.

Myrskyn pahimman raivon saivat kokea New Jersey ja New York.

Satoja tuhansia asukkaita joutui evakkoon ja myrskyn jälkeen monilla ei ollut enää kotia, mihin palata. Eikä heillä ole kotia vieläkään.

Joissain piirikunnissa arviolta 26 000 asukasta värjöttelee vieläkin tilapäisasunnoissa, koska omat kodit ovat edelleen asumiskelvottomia.

Lupailtu apu on viipynyt ja vakuutusyhtiöt vitkuttelevat korvausten kanssa loputtomiin.

– Miksi meille ei makseta sellaista, mistä olemme jo maksaneet, ihmetteli New Jerseyssä Union Beachissa asuva Melissa Koenig uutistoimisto AP:lle.

Myös liikeyritysten omistajat syyttävät vakuutusyhtiöitä.

– Ne leikkivät ihmisten elämällä,. Emme voi palata takaisin töihin, emme voi palata koteihimme, lapset eivät voi mennä takasin kouluun, valitti Jakeabob's Bay -ravintolan omistaja Gigi Liaguno-Dorr.

Hänestä oli uskomatonta, että tilanne on tällainen vielä vuosi Sandyn tuhojen jälkeen.

Harvinainen myrsky

Karibialla, Kuubassa ja Bahamalla riehunut Sandy rantautui Yhdysvaltojen itärannikolle lokakuun 29. päivänä. Myrskyalue oli kooltaan niin valtava, että sen vaikutukset ulottuivat 24 osavaltion alueelle.

Viidessätoista osavaltiossa yli kuusi miljoonaa taloutta oli ilman sähköä, lentoliikenne ja junaliikenne olivat poikki, teitä ja siltoja suljettiin kulkukelvottomina. New Yorkin kaupungissa oli laajoja sähkökatkoja, tulvavedet valuivat metrotunneleihin ja saartoivat asuintaloja. Taloja tuhoutui tulipaloissa ja palokunnat olivat voimattomia. Nähtävyyksienkin korjaamiseen meni pitkään.

Maailmankuulu vapaudenpatsas saatiin avattua yleisölle heinäkuussa, mutta historiallinen maahanmuuttajien vastaanottokeskuksena toiminut Ellis Island avataan vasta maanantaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.