Vuosi oli mittaushistorian kuudenneksi lämpimin Suomessa

Vuosi 2013 oli Suomessa harvinaisen lämmin. Lapin kesä oli poikkeuksellisen pitkä. Laajoja myrskyjä oli loppuvuonna kolme.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vuoden 2013 keskilämpötila vaihteli alustavien tilastojen mukaan etelä- ja länsirannikon runsaasta kuudesta asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin vajaaseen asteeseen. Keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Suurimmassa osassa maata poikkeama oli 1-2 astetta.

Koko maan keskilämpötila on vuodesta 1847 alkaen kuudenneksi korkein. Lämpimämpiä ovat olleet ainoastaan vuodet 1938, 1989, 2011, 2000 ja 1934.

Koko maan mittakaavassa ainoastaan maaliskuu, huhtikuu ja heinäkuu olivat tavanomaista kylmempiä, maaliskuu jopa harvinaisen kylmä.

Vuoden alin lämpötila, -39,7 astetta, mitattiin 9. joulukuuta Sodankylän Vuotsossa. Keskimäärin vuoden alin lämpötila mitataan joulukuussa kerran 6-7 vuodessa.

Vuoden korkein lämpötila, 32,4 astetta, mitattiin Liperin Tuiskavanluodolla 26. kesäkuuta.

Merkittävimmät piirteet vuoden lämpöoloissa olivat kylmä maaliskuu ja Lapin poikkeuksellisen pitkä terminen kesä. Paikoin kesä oli siellä pisin 50 viime vuoden aikana.

Hellepäiviä oli koko maa huomioon ottaen 52, mikä on 16 päivää tavanomaista enemmän.

– Touko-kesäkuussa meille virtasi lämmintä ja kosteaa ilmaa kaakosta aina Lappiin asti. Tämä johtui pitkään samana pysyneestä tilanteesta, missä läntisessä Skandinaviassa oli matalapaine ja Venäjällä sitkeä korkeapaine, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Maasalamoita havaittiin vuoden aikana noin 115 000, mikä on tavanomaista vähemmän. Ukkoskausi painottui kesäkuuhun. Selvästi eniten salamoi kesäkuun 27. päivänä, jolloin paikannettiin yhteensä 28 500 maasalamaa.

Kovat myrskyt loppuvuonna

Vuoden sademäärä jäi pohjoisimmassa Lapissa noin 350 millimetriin, mutta kohosi maan itäosassa paikoin yli 700 millimetrin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna vähiten satoi Pohjois-Lapissa, jossa sademäärä oli 70–80 prosenttia tavanomaisesta. Sen sijaan maan keskiosassa satoi tavanomaista enemmän, mutta poikkeamat pitkäaikaisesta keskiarvosta olivat suurimmillaankin 10–20 prosenttia. Suurin vuorokautinen sademäärä 100,4 millimetriä mitattiin 27. kesäkuuta Lavian Riihossa.

Myrskypäiviä oli vuoden aikana tavanomaista vähemmän, mutta marras-joulukuussa oli lyhyessä ajassa kolme laaja-alaista myrskyä: Eino, Oskari ja Seija. Myrskyt aiheuttivat metsätuhoja ja sähkökatkoksia.

Marras-joulukuussa sää on ollut lauhaa.

– Loppuvuonna matalapainetoiminta on ollut vilkasta ja Atlantilta on virrannut Suomeen lauhaa ilmaa. Tämä on pitänyt merialueet tavanomaista lämpimämpinä ja lunta ja pakkasta ei ole juurikaan rannikoilla näkynyt, sanoo Markus Mäntykannas.

Lauha ja sateinen sää on aiheuttanut harvinaisia talvitulvia joulukuussa.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Lue myös:

    Uusimmat