Vuosi 2014: Verot nousevat, ostovoima pienenee

Vuonna 2014 suomalaisten verorasitus kasvaa ja ostovoima pienenee.

Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan suomalaisten ostovoima tippuu reilun prosentin.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mukaan muutokset verotukseen eivät ole dramaattisia, mutta kulutuksella Suomen taloutta ei ensi vuonna käännetä nousuun.

- Vain vientiteollisuus voi tuoda käänteen talouteen, arvioi Lehtinen.

- Ensi vuosi on harmaa vuosi ostovoiman kannalta, että mennään pikkusen miinuksen puolella, koska tuloverotus hiukan kiristyy ja toisaalta kulutus käy hiukan kalliimmaksi, että kun nämä palkankorotukset eivät ensi vuonna suuria ole, niin vähän ollaan pakkasella ostovoiman kanssa, Lehtinen jatkaa.

Perustulovähennyksen ja työtulovähennyksen enimmäismäärän korotukset keventävät verotusta jonkin verran, samaten taulukoiden inflaatiotarkistus. Palkansaajien työeläkemaksuun tulee työnantajien ja palkansaajakeskusjärjestöjen sopima 0,4 prosentin korotus. Työnantajat maksavat lisää saman verran. Tuloverotus säilyy kuta kuinkin ennallaan, mutta työeläkemaksun ja kunnallisverotuksen korotukset kiristävät verotusta.

- Ensi vuonna todella hallitus osana tätä työmarkkinaratkaisua tämän ansiokehityksen vaikutuksen neutraloi, että oikeastaan ainoastaan työeläkemaksu värähtää vähän ensi vuonna, muuten tuloverotuksessa ei tapahdu mitään, ellei kunta nosta veroprosenttia, toteaa Lehtinen.

Noin puolet kunnista korottaa kunnallisveroa

Noin puolet Suomen kunnista korottaa kunnallisveroa. Kulutusveroja korotetaan sitten kautta linjan. Viina-, viini- tai virvoitusjuomapullojen ja tupakka-askien hinnat nousevat muutamasta sentistä muutamaan kymmeneen senttiin.

- Niin kutsuttuja haitakkeita verotetaan vähän enemmän ensi vuonna kautta linjan. Kaikki suomalaiset huomaavat käytännössä liikennekulujen nousun, eli polttoaineet hiukan kallistuvat. Se on jokunen kymppi vuodessa. Ja sitten toisaalta sähkövero kiristyy, mikä saattaa olla kympin tai sähkölämmitetyssä talossa esimerkiksi 50:ppiä vuodessa, sanoo Lehtinen.

Yritysverotuksessa suuri muutos on yhteisöverokannan tiputtaminen 24,5 prosentista 20:een prosenttiin. Yritys ei voi enää vähentää edustusmenojaan verotuksessa. Myös alle 40 000 euroa osinkoa saavien osinkoverotusta kiristetään jonkin verran.

Hyvä uutinen veronmaksajille on esimerkiksi se, että palkansaajan ei tarvitse enää toimittaa verokorttia työnantajalle. Toksi muutokset veroprosenttiin tulee hoitaa itse. Myös kotitalousvähennyksen enimmäismäärää nostetaan 200 eurosta 2 400 euroon. Sen sijaan asuntolainan korkovähennyksen määrää aletaan ensi vuonna pudottamaan asteittain.

 

Lue myös:

    Uusimmat