Mainos

Vuosi 2011 alkaa kylmänä

Suomen sää ei näytä lauhtumisen merkkejä. Tarkkoja ennusteita uuden vuoden säästä on vielä vaikeaa tehdä, mutta Forecan meteorologi Petri Takalan mukaan vuosi 2011 alkaa kylmänä.

- Niin kauan kuin Atlantilla ei ole kunnon matalapainetoimintaa, sää ei lauhdu meilläkään. Siksi sää on pysynyt samanlaisena jo pitkään. Nyt siellä Atlantilla on nähtävissä pientä muutosta, mutta se on niin pientä, ettei sillä ole meille juurikaan vaikutusta.

Takalan mukaan sää on lähipäivinä kylmenemässä. Se, miten kylmäksi sää tietyllä paikkakunnalla paikallisesti muuttuu, riippuu pitkälti pilvisyydestä.

- Jos on selkeää, voi olla todella kylmääkin, eli pakkasta voi olla selvästi yli 20 astetta. Samaan aikaan muutaman kymmenen kilometrin päässä voi olla pilvistä ja sadella lunta, jolloin pakkasta voi olla kymmenkunta astetta vähemmän.

Takalan mukaan uuden vuoden aatoksi sää vaikuttaisi hieman lauhtuvan ja lunta sataa jossain päin maata.

- Ennen torstaita ei kuitenkaan pitäisi tulla mitään isompia lumisateita. Näin kylmällä ilmalla pienikin muutos tuulissa voi kuitenkin tuoda lisää lunta mereltä, kuten Helsingin seudulla on huomattu. Tämän vuoksi tällaisia lumisateita on hankala ennustaa, varsinkaan usean päivän päähän.

Takalan mukaan nyt vallitseva, pitkään jatkunut kylmä ilma on monin paikoin poikkeuksellista.

- Omasta mielestäni erikoisin ilmiö on se, että normaalisti lounaistuulet ovat niitä yleisimpiä. Nyt erityisesti parin vuoden ajan meidän säähän on vaikuttanut eniten itäiset tuulet, jotka ovat tuoneet mantereista ilmaa. Siksi talvet ovta olleet kylmiä ja erityisesti viime kesä kuuma. Siihen, mikä tämän aiheuttaa, en osaa vastata. Todennäköisesti kyse on sattumasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.