Mainos

Vuosi 2008 tilastojen kymmenenneksi lämpimin

Maailman ilmatieteen järjestö WMO arvioi, että tästä vuodesta tulee kymmenenneksi lämpimin sitten vuoden 1850. Maapallon keskilämpötila on ollut tänä vuonna 0,31 astetta vuosien 1961-1990 keskiarvoa (14,0 astetta) lämpimämpi. Tiedot pohjautuvat WMO:n kokoamiin alustaviin tilastoihin, joita se on kerännyt kansallisilta ilmatieteen laitoksilta, myös Suomesta.

Maailmanlaajuinen keskilämpötila on kuitenkin ollut tänä vuonna 2000-luvun alhaisin, mikä johtunee La Niqa -ilmiöstä. Se kehittyi vuoden 2007 loppupuolella ja laski meriveden pintalämpötiloja Tyynenmeren keski- ja itäosassa. Tällä hetkellä se ei vaikuta enää oleellisesti ilmastoon.

- Vaikka vuosi (2008) on ollut viime vuosia viileämpi, se ei tarkoita ilmastonmuutoksen hidastumista, Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo muistuttaa.

Arktisen merijään pinta-ala kutistui kesäaikana lähes yhtä pieneksi kuin ennätysvuonna 2007. Sen pinta-ala on vähentynyt tasaisesti 30 viime vuoden aikana etenkin kesäisin.

Myös sään ääri-ilmiöt, kuten tuhoisat tulvat, vakavat kuivuuskaudet, lumimyrskyt, helleaallot sekä ajoittaiset kylmyydet ovat vaivanneet maailmaa. Euroopassa keskilämpötilat ovat olleet monin paikoin normaalia korkeampia. Pohjoismaissa talvi oli lämpimin sitten mittausten aloittamisen. Kuukausikeskilämpötilat ovat olleet paikoin jopa seitsemän astetta normaalia lämpimämpiä.

Suuressa osassa Euraasiaa talvi oli poikkeuksellisen kylmä. Turkissa tammikuu oli kylmin viiteenkymmeneen vuoteen. Kiinassa ja Afganistanissa kylmyys tappoi ihmisiä.

Pahin trooppinen sykloni, Nargis, oli tuhoisin Aasiaan vuoden 1991 jälkeen osunut sykloni. Se osui Myanmariin toukokuussa ja tappoi lähes 78000 ihmistä sekä tuhosi tuhansia koteja. Atlantilla muodostui yhteensä 16 nimettyä trooppista myrskyä, joista kahdeksan kehittyi hurrikaaneiksi.

Viisi trooppista myrskyä oli erittäin voimakasta. Pahimmat tuhot aiheuttivat hurrikaanit Hanna, Ike ja Gustav, jotka rantautuivat Yhdysvaltoihin ja Kuubaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.