Vuosi 2005: Kesälajeissa muutama maukas mitali

Suomalaismenestys kesälajeissa ei noussut urheiluvuonna 2005 kovin merkittäväksi, mutta toki jälleen saatiin iloita muutamien yllättävienkin suoritusten johdosta.

Vuoden kohahduttavin teko oli tietenkin pituushyppääjä Tommi Evilän pronssimitali elokuun MM-yleisurheilussa Helsingissä. Jännittävien vaiheiden jälkeen tullut mitali jäi isäntämaan ainoaksi yleisurheilun kymmenensissä MM-kilpailuissa. Evilä kirjautti kesällä lisäksi uuden pituushypyn Suomen ennätyksen 819.

Ennen kisoja mitalipaineet olivat kovimmat keihäänheittäjä Tero Pitkämäen harteilla, mutta kesällä kolmessa kilpailussa 90 metriä ylittänyt 22-vuotias nurmolainen jäi sateisessa finaalissa neljänneksi.

Kesän yllätyksiä oli myös soudusta tullut MM-mitali, Suomen ensimmäinen olympialuokissa sitten vuoden 1987. Pitkän kuivan kauden katkaisivat Sanna Stén ja Minna Nieminen, jotka nappasivat Japanin Gifun MM-kisoissa pronssin kevyessä pariairokaksikossa.

Naisten jalkapallomaajoukkue ansaitsee sekin tunnustuksen venymisestä tiukassa paikassa. Englannissa pelatussa EM-turnauksessa joukkue taisteli tiensä alkulohkosta jatkoon ja välieriin, jossa tien katkaisi sitten mestaruuden lopulta vienyt Saksa. Pronssiottelua ei kisoissa pelattu lainkaan.

Seppälä EM-onnistuja

Suomalaisuimarit ovat viihtyneet loppuvuoden lyhyiden ratojen EM-kisoissa, ja jälleen saldona oli kolme mitalia. Hanna-Maria Seppälä, 20, voitti Triestessä 100 metrin sekauinnin ja oli toinen 100 metrin vapaauinnissa. Matti Rajakylä puolestaan nappasi pronssin 50 metrin perhosuinnissa.

Menestys kuittasi hieman kesän MM-kisoja, joissa suomalaisuimarit eivät päässeet yhteenkään finaaliin. MM-Montrealin paras suomalainen oli uimahyppääjä Joona Puhakka, joka jäi niukasti neljänneksi metrin ponnahduslaudalla. Eroa pronssiin oli vain vajaa neljä pistettä.

Edellisvuoden olympiamitalistit Marko Yli-Hannuksela ja Marko Kemppainen olivat nyt MM- ja EM-areenoilla. Painija Yli-Hannuksela jäi loukkaantumisen vuoksi sivuun EM-paineista, mutta riemastutti Budapestin MM-kisoissa nappaamalla pronssin. Haulikkoampuja Kemppaisen arvokisat 2005 sen sijaan eivät sujuneet Ateenan tahtiin, skeetin MM-kisoista tuli vasta 24:s sija ja EM-paukuttelusta vielä kolme sijaa huonompi tulos.

Kemppaisen ollessa vaisuna Belgradin EM-skeetissä Timo Laitinen paikkasi tilanteen hienosti. Laitinen ylsi pronssille, ja hopeankin hän menetti vasta uusinnassa. EM-kisoissa onnistui myös kivääriampuja Juha Hirvi, joka voitti vapaakiväärissä EM-kultaa ja kuului keskeisenä tekijänä Suomen joukkueeseen, joka voitti Euroopan mestaruuden maailmanennätystä sivuavalla joukkuetuloksella. Hirvi hankki lisäksi Suomelle ensimmäisen ammunnan olympiapaikan Pekingin vuoden 2008 kisoihin voittamalla maailmancupin osakilpailun.

Rantanen EM-voittoon kotivesillä

Kesän nuorin arvokisaonnistuja oli 15-vuotias Teemu Rantanen, joka otti voiton Helsingissä kisatuissa E-jollien EM-kisassa. Samalla päättyi Sari Multalan pitkä ura E-jollissa, tuloksena hopeamitali. Multalan siirtyminen Laser Radial -luokkaan toi EM-pronssin, mutta luokan MM-kisoissa ei menestystä tullut.

Olympialajeista arvokisamitaleja tuli myös taekwondossa, kun Teemu Heino (hopea) ja Raina Leetberg (pronssi) toivat arvotavaraa kotiin EM-kisoista. Sen sijaan judossa, nyrkkeilyssä ja voimistelussa arvokisat sujuivat vaisusti. Painonnoston alennustilaa kuvasi puolestaan jo se, että MM-kisoihin ei ollut varaa lähettää yhtään suomalaisnostajaa.