Mainos

Vuosaaren viemäreihin pumpattu jätteitä aiemminkin

Helsingin Vuosaaressa pari viikkoa sitten sattunut ympäristörikos on sarja laajempaa kokonaisuutta. Poliisitutkinnan mukaan jäteyrityksen loka-auto tyhjensi lastinsa Vuosaaren uimarannan lähellä olevaan maakaivoon. Loka-auton kuljettaja oli hakenut lastinsa Vuosaaren telakan jätevesialtaasta ja kippasi sen jälkeen 14 kuutiota öljyistä lietettä viemäriin.

Helsingin Vuosaaressa pari viikkoa sitten sattunut ympäristörikos saattaa olla vain yksi monista aluetta vaurioittaneista jäterikkomuksista. Poliisin mukaan jätekuljetusyhtiö piti lastin tyhjentämistä viemäriin vakiokäytäntönä.

-Ongelmia on aiheuttanut juuri tämä samainen putkenpää, mistä jätteet tuupattiin viemäriin. Meillä insinööri on tutkinut vastaavia tapauksia aiemminkin, mutta mitään ei ole selvinnyt. On hyvä, että tästä tuli nyt poliisiasia, homma pitää saada kuriin, Helsingin Veden ympäristöpäällikkö Yrjö Lundström sanoo.

Lundströmin mukaan jätteiden tyhjentäminen niin sadevesi- kuin jäteviemäreihinkin on ollut kiellettyä jo viitisentoista vuotta. Hänen mukaansa jätekuljetusyhtiöille on jaettu kirjalliset ohjeet, jotka velvoittavat yhtiöitä kuskaamaan lastin yölläkin avoimena olevalle Viikin jätepuhdistamolle.

-Tämäkin kyseinen jätefirma tiesi tasan tarkkaan, ettei lastia saa tyhjentää edes jäteviemäriin, saati sadevesiviemäriin. Epäilen, että tässä on vain haluttu säästää kuljetuskuluissa, Lundström sanoo. Vuosaaren uimaranta suljettiin toissa viikonloppuna, kun loka-auto oli yöllä tyhjentänyt lastinsa läheiseen maakaivoon.

Auto oli hakenut lastin Vuosaaren telakan jätevesialtaasta ja kipannut 14 kuutiota öljyistä lietettä viemäriin. Poliisi tutkii tekoa ympäristörikoksena tai törkeänä ympäristörikoksena.

Jäteyhtiön vakiokäytäntö

Poliisitutkinnassa on selvinnyt, että jätekuljetusyhtiö on pitänyt lastin tyhjentämistä viemäriin "normaalina". Tutkinnanjohtaja Jouko Siikavirta Helsingin poliisista kertoo, että yhtiön mukaan öisen lastin rahtaaminen telakkaa lähellä olevaan viemäriin on ollut "aivan vakiokäytäntöä". Jäteyhtiö ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan tapausta.

Helsingin Vesi torjuu ankarasti väitteen. Lundströmin mukaan vastaavan kaltaista kuormaa ei vuosikausiin ole saanut tyhjentää Helsingin alueella muualle kuin Viikin puhdistamoon. Yöllä puhdistamo avataan pyynnöstä.

-Kaikki jäteyhtiöt kyllä tietävät tämän. Eräiden firmojen kanssa tästä on ollut ongelmia, mutta tämän kyseisen yhtiön kanssa ei koskaan aiemmin, ympäristöpäällikkö toteaa.

Lundströmin mukaan ohjeita ei Vuosaaren tapauksessa ole voitu sotkea edes yhteen poikkeussääntöön, joka koskee sadeveden tyhjentämistä viemäriverkostoon rajujen sateiden yhteydessä. Lundströmin mukaan yhtiöille on annettu lupa pumpata viemäriin esimerkiksi talojen kellareista poistettu vesi, mutta ei mitään muuta.

-Ja tässä tapauksessahan lasti pumpattiin sadevesiviemäriin. Karttaa en ole tutkinut, jotta tietäisin, sijaitsevatko sadevesi- ja jätevesiviemärit aivan vierekkäin. Yhtiön pitäisi kyllä erottaa yölläkin, onko viemärissä sadevesiviemärin ritiläkansi vai jätevesiviemärin umpikansi, Lundström mainitsee.

Ranta ehkä juhannukseksi käyttöön

Vuosaaren uimarannan vettä analysoinut Helsingin ympäristökeskus arvelee, että uimaranta saadaan käyttöön juhannukseksi. Ympäristötarkastaja Paula Nurmen mukaan terveydelle haitallisten bakteerien määrä vedessä on laskenut jo sen verran alhaiseksi, että ranta voidaan avata.

-Vedestä on löytynyt muun muassa suolistobakteereja. Sen sijaan öljyä näytteissä oli vähemmän, Nurmi sanoo. Nurmi ei ota kantaa siihen, täyttääkö teko törkeän ympäristörikoksen tunnusmerkit.

-On poliisin tehtävä arvioida, miten törkeä rikos on. Me ajattelemme asiaa ympäristön ja ihmisten terveyden kannalta. Siinä mielessä jätteiden pumppaaminen viemäriin ja ne seuraukset, joita teosta olisi voinut koitua, olivat kyllä vakavia, Nurmi huomauttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.