Mainos

Vuorotteluvapaan suosio kasvaa vuosi vuodelta

Yhä useampi työntekijä hakeutuu vuorotteluvapaalle. Innokkuus on suurinta kuntasektorin työntekijöillä ja naisten keskuudessa.

Palkansaajakeskusjärjestöt yhdessä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja julkisen sektorin työnantajien kanssa ovat päässeet sopuun vuorotteluvapaasta. Asiasta ensimmäisenä kertoneen Helsingin Sanomien mukaan järjestelmää voidaan jatkaa nykyisillä rahoitusosuuksilla.

Vuorotteluvapaat alkoivat Suomessa vuonna 1996, ja siitä lähtien sitä on jatkettu määräaikaisella lailla. Vuosi vuodelta vuorotteluvapaalle haluavien määrä on kasvanut.

Vuorotteluvapaalle lähti viime vuonna 21 000 työntekijää, keskimäärin vuorotteluvapailla oli kuukaudessa 9700 ihmistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön tilastojen mukaan vuorottelukorvausta maksettiin viime vuonna tammi-marraskuussa kaikkiaan 94 miljoonaa euroa. Edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna nousua oli 12 prosenttia.

Viime joulukuun tilasto on vielä kesken, joten lopullisia tietoja vuorotteluvapaista ei ole vielä julkistettu.

Vuorotteluvapaalla ollut sai viime vuonna keskimäärin vuorottelukorvausta 965 euroa kuukaudessa. Innokkaimmin vuorotteluvapaita pitävät sosiaali-, terveys-, ja opetusalalla työskentelevät keski-ikäiset naiset.

Vuorotteluvapaan tarkoituksena on edistää työssä olevan jaksamista. Samalla se antaa työttömälle työnhakijalle mahdollisuuden saada määräaikaisen työn avulla työkokemusta. Työnantaja ja työntekijä sopivat yhteisesti työntekijän vuorotteluvapaasta. Vapaalle jäävän työntekijän tilalle, mutta ei välttämättä samoihin tehtäviin, tulee palkata työtön työnhakija.

Työntekijä voi käyttää 90-359 päivää kestävän vapaansa haluamallaan tavalla.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat sopineet eläkepolitiikkaa ja työttömyysturvaa koskevat yhteiset esityksensä vuosille 2009-2014. Tänään julkistettavalla järjestöjen neuvotteluratkaisulla pyritään tukemaan hallituksen elvytyspakettia ja sosiaaliturvakomitean työtä.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.