Mainos

Vuorotteluvapaan sääntöjä kevennetään

Vuorotteluvapaan korvausprosentti nousee 60 prosentista 70 prosenttiin. Vuorotteluvapaalle lähtemistä pyritään helpottamaan myös keventämällä eräitä säännöksiä, jolloin vapaan käyttö tulee nykyistä joustavammaksi.

Eduskunnan työasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä vuorotteluvapaalain muutoksista. Valiokunta kirjasi lakiesitykseen tuloneuvotteluissa sovitut muutokset.

Kokeilua jatketaan vuoden 2000 loppuun ja korvausprosentti nousee 60 prosentista 70 prosenttiin. Vuorotteluvapaalle lähtö tehdään mahdolliseksi myös eräille osa-aikaisille. Ehtona on, että hänen työaikansa on yli 75 prosenttia kokoaikaisen työajasta. Valiokunta esittää myös joukon vähäisempiä, mutta järjestelmää keventäviä muutoksia.

Esityksen mukaan työnantaja ja työntekijä voisivat sopia vuorotteluvapaan jaksottamisesta erityisestä syystä vielä vapaan aikanakin. Kysymys voi olla sovitun vapaan jakamisesta tai lisävapaan ottamisesta. Tarkoituksena on myös helpottaa sääntöjä siitä, miten vapaalle lähtevän tilalle tulee palkata uusi henkilö. Uudet järjestelyt koskevat tilanteita, joissa yrityksessä on osa-aikaisia työntekijöitä, jotka hakevat kokoaikatyötä. Lakia korjataan myös niin, että sairaudesta tai tapaturmasta johtunut poissaolo ei estäisi vuorotteluvapaalle pääsyä, kuten nyt voi tapahtua.

Vuorotteluvapaan kokeilulle nyt sovittu jatkoaika merkitsee sitä, että sopimukset vapaasta on tehtävä vuoden 2000 loppuun mennessä. Vapaajärjestelyt voivat koskea koko vuotta 2001.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.