Vuoristojen ekosysteemit vaarassa

Useiden maailman tärkeiden vuoristoalueiden ekosysteemit ovat vaarassa. Pahiten uhattuina ovat Alpit sekä Himalajan, Karakorumin ja Hindu Kushin muodostama, lähes 5 000 kilometriä pitkä vuoriketju, joka ylettyy Etelä-Aasiasta Afganistaniin saakka. Tiedot käyvät ilmi Tokiossa sijaitsevan Yhdistyneiden Kansakuntien yliopiston eilen julkaisemasta tutkimuksesta.

Vuoristoalueiden ympäristöä kuluttavat muun muassa saasteet, sodat, metsähakkuut, kaivosteollisuus ja maanviljelys. Alppien erityisongelmana on kasvava turismi ja vuoristoon kohdistuva muuttoliike. Himalajalla vuoristoluontoa kuluttavat muun muassa sodat, kuivuus ja ylilaidunnus. Vuorilla on hyvin keskeinen roolinsa maailman vesivarojen kannalta. -Vuoristoseutuja voi ajatella maailman vesitorneina. Yli puolet käyttämästämme vedestä tulee vuorilta, vuoristoekologian asiantuntija ja kanadalaisen Carletonin yliopiston professori Jack Ives toteaa.

Ympäristöongelmista "uusi Afganistan"

Ivesin mukaan ympäristöön kohdistuvat paineet, köyhyys ja hyväksikäyttö yhdessä aiheuttavat poliittisia paineita, jotka purkautuessaan saattavat aiheuttaa "seuraavan Afganistanin". Levottomuuksia on jo ilmennyt muun muassa Kashmirin alueella Intiassa, Tiibetissä, Bangladeshissa ja Myanmarissa. -Näen Kathmandusta eli Nepalin pääkaupungista Myanmariin ulottuvan alueen mahdollisena "Afganistanina", Ives sanoo.

Koko maailmalle yhtenen vuoristonsuojeluohjelma ei Ivesin mukaan toimisi, koska kaikilla alueilla on omat erityisongelmansa. YK:n yliopiston professorin Hans van Ginkel muistuttaa, että vuorten ekosysteemit ovat olennaisen tärkeitä maailman ympäristön hyvinvoinnille. -Vuoriston erityispiirteitä huomioimaton suojelu olisi pikemminkin tuhoisaa kuin hyödyllistä hauraille ekosysteemeille, van Ginkel toteaa.

YK on julistanut kuluvan vuoden kansainväliseksi vuorten vuodeksi. Vuoret muodostavat viidenneksen maapallon maamassasta ja noin joka kymmenes maailman asukkaista asuu vuoristossa. YK:n yliopisto on toiminut vuodesta 1973 lähtien edistäen muun muassa ympäristökysymysten tutkimusta.

(STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat