Mainos

Vuoristo-Karabahin konfliktia ratkotaan Helsingissä

Vuoristo-Karabahin konfliktia selvittävä työryhmä aloitti tämän viikon kestävän kokouksensa Helsingissä. Ryhmä raportoi työnsä tuloksista Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön huippukokoukselle joulukuun alussa.

Tuon ns. Minskin työryhmän tehtävänä on valmistella varsinaista Vuoristo-Karabahin rauhankonferenssia. Työryhmän puheenjohtajina toimivat Suomi ja Venäjä. Vuoristo-Karabahin, Armenian ja Azerbaidzhanin lisäksi työryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Turkki, Saksa, Ranska, Sveitsi, Ruotsi, Unkari, Italia ja Valko-Venäjä. Osa noiden maiden ulkoministeriöiden korkeista edustajista saapuu Helsinkiin vasta huomenna.

Etyjin ensimmäinen rauhanturvaoperaatio

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on laatinut ensimmäisen rauhanturvaoperaationsa juuri Vuoristo-Karabahiin.
-Suunnitelmat tehtiin viime vuonna lähes valmiiksi, kertoi suunnittelua johtanut suomalainen eversti evp. Heikki Vilén.
Etyjin rauhanturvajoukkoon kuuluisi 4 000-4 500 miestä, ja se toimisi aluksi puskurina osapuolten välillä. Koska ongelman poliittisessa ratkaisemisessa ei viime vuonna edetty, päättämättä jäivät osallistujamaat ja operaation johtamisrakenne.

Puiteratkaisu Etyjin periaatteiden mukaan?

Ulkoministeri Tarja Halonen vieraili kaksi viikkoa sitten Kaukasuksella, jolloin sovittiin Helsingissä pidettävästä neuvottelukierroksesta. Tuolloin selvitettiin osapuolten neuvottelutavoitteita, joista Helsingissä toivotaan löytyvän yhteistä pohjaa ratkaisulle.
-Alkupuheenvuoroissa oli havaittavissa neuvotteluinnokkuutta, arvioi mukana ollut lähetystöneuvos Terhi Hakala.

Osapuolille on esitetty puiteratkaisua, jonka perustana on Etyj-periaatteiden mukaisesti Azerbaidzhanin koskemattomuus yhdistettynä Vuoristo-Karabahin laajaan itsehallintoon. Lisäksi siihen kuuluu Vuoristo-Karabahin turvallisuuden takaaminen.

Neuvottelujen pohjana on ns. poliittinen sopimus, joka vahvistaisi toukokuusta 1994 jatkuneen aselevon, mahdollistaisi rauhanturvaoperaation ja varsinaisen rauhankonferenssin aloittamisen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.