Mainos

Vuorenmaa: Tupo vaatii paikallisia sääntöjä

Metallityöväen liiton puheenjohtajan mielestä ehtona paikallisen sopimisen laajentamiseen on ns. perälautamalli, joka takaa työehtoihin tietyt minimirajat.

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa kehottaa työmarkkinajärjestöjä vauhdittamaan tulopoliittisen sopimisjärjestelmän kehittämistä. Vuorenmaan mukaan nykyisen tupon syntyprosessi kertoi selkeästi sen, että seuraava sopimus syntyy vain, mikäli paikallisen sopimisen mallista päästään yhteisymmärrykseen.

Se voidaan Vuorenmaan mielestä toteuttaa vain sellaisella paikallisen sopimisen mallilla, jossa osapuolet ovat nykyistä tasavertaisemmassa asemassa ja pelot sitä kohtaan osoitetaan tarpeettomiksi.

Ehtona työnantajienkin vaatiman paikallisen sopimisen laajentamiseen on ns. perälautamalli, joka takaa työehtoihin tietyt minimirajat. Sillä voidaan estää työnantajien yksipuolinen sanelu.

Paikallisen sopimisen piiriin voitaisiin sisällyttää olennaisesti työn sisältöön, organisointiin, työntekijöiden osaamiseen ja jaksamiseen sekä työyhteisön kehittämiseen liittyvät asiat. Listaan kulu myös tuottavuuden parantaminen.

Vuorenmaa sanoo kannanotossaan, että yritysten erilaisten tuottavuusnäkökohtien huomioiminen palkkauksessa on mahdollista toteuttaa selkeillä tuottavuuteen sidotuilla tuotanto- ja tulospalkkaussäännöstöillä.

Paikallisen sopimisen käyttö edellyttää myös luottamusmiesten aseman parantamista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.