Mainos

Vuorenmaa: Puheet tupojen lopettamisesta lyhytnäköisiä

Metalliliiton puheenjohtaja muistuttaa, että jos valtiovalta jätetään sivuun, ajaudutaan vain raharatkaisujen tielle.

Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd.) toivoo malttia puheisiin keskitettyjen tuloratkaisujen lopettamisesta. Sekä hallitus että työnantajat näyttävät Vuorenmaan mukaan unohtaneen asian vakavuuden ja yhteistyöstä saatavat edut.

- En usko, että hallitus tai työnantajajärjestöjen edustajat ovat nähneet asian vakavuutta.

Työmarkkinaseminaarissa Lieksassa puhunut Vuorenmaa pitää työnantajan näkemyksiä tupojen hylkäämisestä lyhytnäköisinä. Hän muistutti, että jos valtiovalta jätetään sivuun, ajaudutaan pelkkien raharatkaisujen tielle. Tuolloin sosiaaliset ja muut työelämän uudistuksiin liittyvät asiat eivät etene.

Vuorenmaa korosti, että Suomen kaltaisen pienen kansantalouden etu on kyky reagoida muutoksiin yhteistyöllä.

- Hallituksenkin ratkaisut kiihdyttävät inflaatiota, eikä palkkakehitystä kyetä hillitsemään.

Tupojen hylkääminen ei Vuorenmaan mielestä ole maan eikä työnantajienkaan etu. Palkansaajillekaan ei jää hintojen nousun vuoksi korkeista palkankorotusprosenteista huolimatta käteen reaaliansioiden nousua.

Nyt käytävä sopimuskierros tulee Vuorenmaan arvion mukaan paljastamaan saman ilmiön kuin edellinen liittokierros vuonna 1999.

Työnantajilta vaaditaan näyttöjä

Metalliliitossa toivotaan työnantajien suhtautuvan vakavasti myös alkukesästä tehtyyn työsopimukseen. Liiton sihteeri Matti Mäkelä (vas.) arvostelee joidenkin työnantajien asennoitumista paikallisen sopimisen lisäämiseen. Ongelmia on ollut muun muassa kevään neuvotteluissa kiistaksi nousseen sairaustapauksiin liittyvän korvaavan työn järjestämisessä. Myös työnantajien kustantamaan koulutukseen pääseminen on liian harvojen etuoikeus. Mäkelän mukaan edessä on pula pätevästä työvoimasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.