Mainos

Vuonna 2015 hammaslääkäri huomaa syövän

Itä-Suomen yliopistossa ensi vuonna alkava hammaslääkärikoulutus tuo uudistuksia koko alan käytäntöihin. Tulevaisuuden suutohtori puuttuu reikien lisäksi potilaan ylipainoon, ihomuutoksiin ja pahoinpitelyjälkiin, kertoo Savon Sanomat.

Tulevaisuudessa hammaslääkäri tarkastelee potilaan hyvinvointia kokonaisvaltaisesti, visioi Itä-Suomen yliopiston hammaslääkärikoulutuksen suunnitteluprofessori ja KYSin ylihammaslääkäri Jari Kellokoski.

– Hammaslääkäri näkee paitsi purennan myös potilaan kaulan ja kasvot. Hammaslääkäri saattaa hyvin olla ensimmäinen henkilö, joka huomaa ihomuutokset kasvoissa tai vaikkapa lapsen pahoinpitelyn, Savon Sanomien haastattelema Kellokoski sanoo.

Kellokosken mukaan tämän päivän hammaslääkäri ei ehdi puuttua potilaan vaivoihin, vaan huutava pula hammaslääkäreistä on ajanut kunnat pitämään lähinnä särkyvastaanottoa. Toinen ongelma hänen mukaansa on, että aikaisemmassa hammaslääkärikoulutuksessa ei ole kiinnitetty huomiota potilaan muihin sairauksiin.

– Nykyään suurin osa sellaisista oireista, jotka hammaslääkärit voisivat huomata, jäävät huomaamatta.

Toisaalta hammaslääkäri saattaa ajatella, että kasvojen ihomuutokset eivät kuulu omaan toimeen.

Kellokosken mukaan hammaslääkärikoulutukseen tarvitaan asennemuutos.

Myös Suomen hammaslääkäriseura Apollonian pääsihteeri Maija T. Laine-Alava näkee tarpeen hammaslääkärien osaamisen laajentamiseen.

– Yleislääketieteenkurssit ovat yhä suositumpia. Moni jo pitkään hammaslääkärinä toiminut hakeutuu nyt lisäkoulutukseen, Laine-Alava sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.