Mainos

Vuokravelat yleisin syy asuntohäätöihin

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan häätöuhka koskee useammin perheellisiä kuin yksin asuvia henkilöitä. Yleisin syy häädölle on maksamaton vuokra tai häiritsevä käyttäytyminen.

Vuokravelat ovat yleisin syy häätöuhan alle joutumiseen. Toisin kuin yleensä luullaan häädetyt eivät ole pelkästään yksinäisiä miehiä, vaan joukossa on myös varsin paljon yksinhuoltajia ja lapsiperheitä. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimus paljastaa, että lähes puolessa tapauksissa on osallisena myös lapsia.

Toteutuneiden häätöjen määrä on kuitenkin selvästi pienempi kuin häädöllä uhkaamisen.

- Vuokranantajien häätöherkkyytä kuvaa parhaiten se, että jos on parin kolmen kuukauden vuokrat rästissä niin silloin käynnistyvät toimenpiteet, erikoistutkija Vesa Muttilainen sanoo.

Tutkimuksen valossa ei ole nähtävissä, että häädön kohteeksi joutuisin useinmiten jokin tietty väestönosa.

- Meillekin oli yllätys, että yksinäisten miesten osuus näissä häätötapauksissa jäi kohtalaisen vähäiseksi. Suunnilleen vain kolmannes on yksinäisiä miehiä. Lähes puolessa tapauksista on mukana lapsia, joko lapsiperheessä tai yksinhuoltaja-perheissä, Muttilainen kertoo.

Vuonna 2003 ulosottoon saapui noin 7 800 häätöasiaa, joista vain viidennes johti häätöön. Muissa tapauksissa asiasta pystyttiin sopimaan tai asukas muutti asunnosta vapaaehtoisesti ennen häätöä. Lapsiperheiden kohdalla häädön sopiminen on yleistä.

- Useimmiten ne saadaan sovittua ja saadaan tehtyä maksujärjestely. Tilanteen toistumisen ehkäiseminen edellyttää perheen tai yksinäisen henkilön kohdalla pitkäaikaista työtä, ja siinä kuntien resurssit tällä hetkellä ovat heikot, Espoon kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Outi Raiden sanoo.

Häätökierre on kuitenkin harvinainen. Vain joka kymmenes tutkimukseen osallistuneista on häädetty useammin kuin kerran.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.